Γιατί το παγωμένο νερό και τα κρύα αναψυκτικά δε μας ξεδιψούν;

Το καλοκαίρι έχουμε την τάση να βάζουμε παγωμένα αναψυκτικά, κρύους χυμούς, κρύο νερό και παγωτά στην καθημερινότητά μας έχοντας τη ψευδαίσθηση πως θα δροσιστούμε και θα ανακουφιστούμε από την υπερβολική ζέστη.

Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, τους πολλούς καφέδες και το αλκοόλ, που μας αφυδατώνει. Νερό και ροφήματα που έχουν χαμηλή περικετικότητα σε ζάχαρη, είναι η καλύτερη επιλογή!

Ό,τι είναι παγωμένο μάς ανακουφίζει αλλά το αποτέλεσμα αυτής της δροσερής εφορίας δεν έχει διάρκεια. Αντιθέτως μετά από λίγο νιώθουμε μια φούντωση και ζεσταινόμαστε πολύ περισσότερο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Ollie Jay από το πανεπιστήμιο της Οτάβα, κάθε φορά που πίνουμε ένα ζεστό ρόφημα, αυτόματα το σώμα μας προσπαθεί να αυξήσει την θερμοκρασία του.

Ιδρώνουμε περισσότερο, και όταν τη στιγμή που θα εξατμιστεί ο ιδρώτας, το σώμα μας δροσίζεται. Ουσιαστικά, η ελάχιστη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός μας αντισταθμίζεται από τον ιδρώτα.

Ο Ollie Jay τονίζει, επίσης, ότι στο στόμα και στο λαιμό μας υπάρχουν αισθητήρες θερμοκρασίας οι οποίοι καθορίζουν την παραγωγή ιδρώτα του σώματός μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί η πέψη παγωμένων τροφών ή ποτών προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του κορμού του σώματος, καθώς αυτό προσπαθεί να αντισταθμίσει την ταχεία ψύξη που προκαλείται από τις κρύες τροφές.

Συγχρόνως, η αργή απορρόφηση από τον πεπτικό σωλήνα οδηγεί σε αφυδάτωση παρά ενυδάτωση του οργανισμού, συνεπώς δεν τον ξεδιψά. Η θερμική ενέργεια που χάνεται μέσω αυτής της διαδικασίας ξεπερνά τη θερμότητα του ζεστού ροφήματος, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του σώματος να είναι τελικά χαμηλότερη από πριν.

Δεν είναι τυχαίο που στα Αραβικά Εμιράτα πίνουν ζεστό τσάι Κάτι ξέρουν οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό, όταν η θερμοκρασία αγγίζει ακόμη και τους 50 βαθμούς!

Comments

comments