Τις μέρες αυτές μικροί και μεγάλοι μόλις βρουν ελεύθερο χρόνο , επιδίδονται στην παρασκευή γλυκών ή φαγητών που θα στολίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, οι ετοιμασίες εντείνονται και το σπίτι μυρίζει υπέροχα έχοντας όλοι μια γλυκιά προσμονή για τις γιορτές. Στο κλίμα αυτό θα δούμε πώς να φτιάξουμε ένα παραδοσιακό γλυκό, τις δίπλες, με την παραδοσιακή συνταγή από τη Γορτυνία Αρκαδίας.
Υλικά
4 αβγά
1 φλιτζάνι του καφέ ούζο ή μαστίχα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού χυμό πορτοκάλι
2 φλιτζάνια του τσαγιού χοντροκοπανισμένα καρύδια
Μέλι
Αλεύρι
Μισό κουταλάκι σόδα
Κανέλα
Εκτέλεση
Σε μία βαθιά λεκάνη χτυπάμε τα αβγά, το ούζο, το χυμό, τη ζάχαρη, το λάδι και το αλεύρι μέχρι να γίνει μια αρκετά σφιχτή ζύμη. Δουλεύουμε καλά τη ζύμη πέντε περίπου λεπτά, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα.
Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες, πλάτους τεσσάρων εκατοστών και μήκους οκτώ έως δέκα εκατοστών.
Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, πιέζοντας τις άκρες (για να γυρίσουν) με δύο πιρούνια. Μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, τις απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το επιπλέον λάδι.
Ρίχνουμε αρκετό μέλι και, τέλος, πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια.
Καλή όρεξη!
Πηγή: ‘Παραδοσιακές συνταγές της Αρκαδίας’ της Θηρεσίας Κοντογιάννη