Πασχαλινά Αυγά: Όλα τα tips για να επιλέξετε και να προετοιμάσετε τα αυγά που θα βάψετε τη Μεγάλη Πέμπτη

Όπως κάθε χρόνο, τη Μεγάλη Πέμπτη, είθισται η Ελληνίδα νοικοκυρά να βάφει τα πασχαλινά αυγά  της οικογένειας.

Ωστόσο, πριν προβείτε στις προετοιμασίες -εμείς στο Efi’s Secret’s θέλοντας να κάνουμε τη ζωή σας ευκολότερη- μάθαμε όλα τα tips για να επιλέξετε και να προετοιμάσετε τα αυγά που θα μοιραστείτε την Κυριακή του Πάσχα με τους αγαπημένους και την οικογένειά σας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι γερά και κυρίως με όλες τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Tips για τα πασχαλινά αυγά:

– Επιλέξτε μικρά λευκά ή καφέ αυγά, χωρίς στίγματα, τα μικρά αυγά έχουν πιο γερό τσόφλι!

– Καθαρίστε με τρεχούμενο νερό τα αυγά από τυχόν ακαθαρσίες και φτερά.

– Αφήστε τα αυγά εκτός ψυγείου για να έχουν θερμοκρασία δωματίου και αφήστε τα 30 λεπτά σε χλιαρό νερό και τρίψτε τα ελαφρά.

– Τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα τα βράσουμε και καλύπτουμε με νερό προσεκτικά και βράζουμε τα αυγά 12-15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

– Μόλις βράσετε τα αυγά, βάλτε τα σε κρύο νερό και τρίψτε τα ελαφρά για να φύγει η μεμβράνη και να βαφτούν ομοιόμορφα και χωρίς να σας ξεφλουδίσουν!

– Αφού βάψετε τα αυγά και κρυώσουν και να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, τα γυαλίζουμε με ένα κομμάτι ύφασμα, μακό, που έχουμε βουτήξει σε ελαιόλαδο.

-Για να είναι τα αυγά ασφαλή θα πρέπει να υφίστανται κατάλληλη ψύξη μέχρι τη βρώση τους.

#Ασφάλεια και Εμφάνιση των Αυγών

Αρκετές φορές ο καταναλωτής διαπιστώνει τη ύπαρξη μεταβολών στην εμφάνιση των αυγών, οι οποίες είναι κυρίως χρωματικές και οι οποίες μπορεί να μας επιτρέψουν να εξάγουμε συμπεράσματα ως προς την ασφάλεια αυτών. Τέτοιες μεταβολές είναι:

#Κηλίδες Αίματος:

Προκαλούνται από τη διάρρηξη ενός ή περισσοτέρων αιμοφόρων αγγείων στον κρόκο του αυγού κατά το χρόνο της ωοτοκίας. Τούτο δεν αποτελεί ένδειξη ότι το αυγό δεν είναι ασφαλές.

#Θολό Ασπράδι:

Το θολό ασπράδι είναι μια ένδειξη ότι το αυγό είναι πολύ φρέσκο. Καθώς το αυγό παλιώνει, το ασπράδι γίνεται διαυγές.

#Ρόδινο ή Ιριδίζον Ασπράδι:

Τούτο φανερώνει ότι επήλθε αλλοίωση από βακτήρια του γένους Pseudomonas. Μερικά από τα είδη του γένους αυτού παράγουν πρασινίζουσες, ιριδίζουσες, υδατοδιαλυτές χρωστικές και είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

#Χρώμα του Κρόκου:

Ο κρόκος παρουσιάζει μια ποικιλία αποχρώσεων του κίτρινου, οι οποίες οφείλονται στη διατροφή του πτηνού.

Τούτο δεν συναρτάται με την ασφάλεια του αυγού. Πολλές φορές και όταν τα σφιχτοβρασμένα αυγά παρουσιάζουν μια πρασινωπή χροιά γύρω από τον κρόκο. Τούτο οφείλεται στο υπερβολικό βράσιμο του αυγού και είναι αποτέλεσμα της αντιδράσεως θειούχων ενώσεων με το σίδηρο.

Πράσινος χρωματισμός μπορεί επίσης να προκύψει αν το νερό του βρασμού περιέχει πολύ σίδηρο.

Παρόμοιος χρωματισμός μπορεί να εμφανισθεί στα χτυπητά αυγά και στις ομελέτες. Το πράσινο χρώμα δεν είναι επικίνδυνο.

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!