Τι χρειαζόμαστε:
2.800 γρ. αλευρι
8 αυγα ολοκληρα και 2 κροκους
2 κουπες γαλα
1 κιλο ζαχαρη
500 γραμμ. μαργαρίνη
1 κουπα σπορελαιο
2 κουταλακια αλατι
3 βανιλιες
2 πορτοκαλια χυμο και ξυσμα
8 γραμμ. μαχλεπι
8 γραμμ. κακουλε
Για το χυλό μπυρομαγιάς:
αλεύρι
200 γραμ. φρέσκια μαγιά
1 κουπα χλιαρο νερο
Εκτέλεση:
1) Διαλύουμε την μαγία με χλιαρό νερό ή γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά 1 κούπα αλέυρι. Ανακατέυουμε με ένα σύρμα τον χυλό και σκεπάζουμε για 1 ώρα.
2) Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και βάζουμε μέσα το αλέυρι. Κάνουμε μια λακούβα στην μέση και προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα απο τα πορτοκάλια.
3) Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και σταδιακά ρίχνουμε μέσα τον χυμό πορτοκαλιού.
4) Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί με το λάδι μας. Μπορούμε άν θέλουμε να βάλουμε και καλό βούτυρο.
5) Ζεσταίνουμε το γάλα μόνο του, τόσο όσο να αντέχουν τα χέρια μας.
6) Τώρα ρίχνουμε μέσα στην λεκάνη με το αλέυρι την μαγιά, μετά το μείγμα με τα αυγά, το γάλα χλιαρο και απο το κατσαρολάκι με την μαργαρίνη/λάδι το μισό και παραπάνω.
7) Ζυμώνουμε καλά, κυκλικά πάντα, απο έξω προς τα μέσα.
8) Στο τέλος, ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαργαρίνη με το λάδι απο το κατσαρολάκι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζύμωμα.
9) Σκεπάζουμε με λαδόκολα και τυλίγουμε με σακούλα την λεκάνη μας και απο πάνω βάζουμε μια κουβέρτα. Αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει η ζύμη μας.
10) Ανοίγουμε, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε ακόμα 1 ώρα να φουσκώσει.
11) Πλέκουμε τα τσουρέκια μας ο,τι σχέδιο θέλουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, περίπου 30 λεπτά.
12) Χτυπάμε ένα αυγό με 1 κουταλάκι νουνού και αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Ρίχνουμε απο πάνω σουσάμι ή αμύγδαλα.
13) Ψήνουμε στους 170°c στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν περίπου 35 έως 45 λεπτά. Αναλόγως το σχέδιο που θα πλάσουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Στα υλικα λεω 8 γραμμ. κακουλε και μαχλεπι. Εννοω τα φακελακια τα τριμμενα σε σκονη.
Αν θελουμε να δουμε τα τσουρεκια μας αν εχουνε ψηθει, τρυπαμε με ενα ξυλακι απο σουβλακι.
Τα τσουρεκια αν τα βγαλετε απο τον φουρνο μετα απο 15 λεπτα, τυλιξτε τα ενα-ενα με διαφανη μεμβρανη. Διατηρουνται μαλακα και φρεσκα.
Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε το χυλό της μπυρομαγιάς με γάλα αντί για νερό. Γίνονται ακόμα πιο αφράτα.
Καλη Επιτυχία!