Στη μαγειρική, οι παλιοί σεφ έλεγαν πως ένα γεύμα για να είναι νόστιμο πρέπει να είναι πλούσιο σε λιπαρά και βαρύ σε γεύση. Σήμερα, αποτελεί μύθο γιατί τόσο οι διατροφολόγοι, όσο και οι ίδιοι οι μάγειροι μάς έμαθαν πως ένα πιάτο μπορεί να είναι γευστικό και απολαυστικό χωρίς όμως να μας φορτώνει περιττές θερμίδες.
Εσύ τι τύπος μαγείρισσας είσαι;
Αν παρατηρείς πως εσύ αλλά και η οικογένειά σου είστε εύσωμοι σημαίνει πως έχετε κακές διατροφικές συνήθειες και δεν κάνετε σωστό μαγείρεμα. Πες μου λοιπόν πώς μαγειρεύεις να σου πω γιατί παχαίνεις… Δε θέλει κόπο αλλά τρόπο και όλα θα πάνε καλά.
Μήπως τσιμπολογάς την ώρα του μαγειρέματος; Το πώς μαγειρεύεις αποδεικνύει το γιατί παχαίνεις..
Όταν μαγειρεύουμε και ειδικά ένα φαγητό που το κάνουμε πρώτη φορά, κατά την ώρα της παρασκευής του το δοκιμάζουμε. Θέλουμε να ξέρουμε πως δεν στερείτε αλατιού και πιπεριού και είναι μαλακό και ψημένο. Αυτή η διαδικασία, άθελά μας μάς φορτώνει περιττές θερμίδες. Ναι μεν μάς χορταίνει στη δεδομένη στιγμή και μάς αποφορτίζει από το άγχος του αποτελέσματος, αλλά εφόσον θα κάτσουμε ξανά στο τραπέζι έχουμε φάει τη διπλάσια ποσότητα. Άλλωστε το μόνο σίγουρο είναι πως τσιμπολογώντας δεν ορίζεις την ποσότητα της τροφής αφού τρως ασυναίσθητα και παρορμητικά.
Βάζεις βαριές και έτοιμες σάλτσες- σκέψου δηλαδή πώς μαγειρεύεις να σου πω γιατί παχαίνεις…
Για ευκολία όλες οι νοικοκυρές βάζουμε στα φαγητά μας έτοιμες σάλτσες. Το κάνουμε γιατί μάς εξυπηρετούν και γιατί η σύνθεσή τους μάς εγγυάται ένα καλό αποτέλεσμα. Έχεις όμως τσεκάρει την ετικέτα στο βαζάκι; Δες τι παίζει με τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες (σάκχαρα) που έχει και προτίμησε αν έχεις χρόνο μια σάλτσα σπιτική με ελαιόλαδο, μπαλσάμικο, μουστάρδα, μέλι, κρασί και μπαχαρικά. Είναι σίγουρο πως θα βρεις πολλές συνταγές βάσει του γεύματος που θα παρασκευάσεις.
Μήπως βάζεις μεγάλες ποσότητες από έξτρα προϊόντα;
Αν βάζεις πολύ κρέμα γάλακτος και μάλιστα φουλ σε λιπαρά κάνεις το πρώτο λάθος. Το ίδιο ισχύει αν χρησιμοποιείς πολλά τυριά σε γενναιόδωρες ποσότητες. Η χωρίς φειδώ χρήση τους αποτελεί βόμβα θερμίδων. Εναλλακτικά χρησιμοποίησε τυριά light. Στο εμπόριο θα βρεις τεράστια ποικιλία.
“Φάε λάδι και έλα βράδυ”
Μην το παρακάνεις και προτίμησε να βάζεις μια κουταλιά της σούπας λάδι (περί τις 45 θερμίδες). Εναλλακτικά, αγοράστε ένα ελαιόλαδο σε σπρέι, το οποίο σου επιτρέπει να έχεις έλεγχο της ποσότητας. Καταρχάς τα βουτηγμένα στο λάδι φαγητά είναι δύσκολα στη χώνεψη και βέβαια με θερμίδες που χτυπάνε κόκκινο. Υπολόγισε πως μπορείς να μαγειρέψεις εξ’ ίσου νόστιμα τα μαγειρευτά με ελάχιστο λάδι.
Τηγανίζεις ή τσιγαρίζεις, συνεχώς, κάθε υλικό
Οι θερμίδες και τα κορεσμένα λίπη– εχθροί της υγείας και του βάρους μας- κάνουν… πάρτι. Μπορείς να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα απλά βάζοντας με ένα πινέλο σιλικόνης λίγο λάδι στην επιφάνεια του κάθε φαγητού (πχ πατάτες, μπιφτέκια, λαχανικά για μουσακά κλπ). Επίσης, με τις ειδικές φριτέζες με μια κουταλιά της σούπας έχεις ό,τι σου αρέσει τηγανισμένο αλλά σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές διατροφής.
Μαγειρεύεις για ένα λόχο στρατού
Μια μέση μερίδα κρέατος είναι περίπου 120 γραμμάρια, σχεδόν όσο μια παλάμη. Στο κοτόπουλο, το στήθος ή το μπούτι αποτελούν από μόνα τους μια κανονική μερίδα. Επιπλέον οι μερίδες λαχανικών αλλά και μαγειρευτών δεν πρέπει να υπερβαίνει ένα μικρό μπολ κομπόστας ή ακόμη καλύτερα ένα φλιτζάνι τσαγιού.
Δεν αφαιρείς το περιττό λίπος
Προτίμησε να αφαιρείς το ορατό λίπος, την πέτσα από το κοτόπουλο και να χρησιμοποιείς κρέατα με λίγα λιπαρά όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα.
Οι παραπάνω συμβουλές θα βοηθήσουν να μετριάζεις τις άσκοπες κραιπάλες. Μάλιστα, αν μέχρι σήμερα οι συνήθειές σου ήταν υπέρ της χρήσης ποσοτήτων και λιπαρών θα χάσεις εύκολα και βάρος. Δε θέλει κόπο αλλά τρόπο. Μήπως λοιπόν να δοκιμάσεις τις συμβουλές μας; Καλοκαιράκι έρχεται…