Πόνος στη µέση; Αντιµετωπίστε τον εδώ και τώρα!

ponos-sti-mesi-osfyalgia-isxialgia_9315_XL

 

Ο πόνος στη μέση είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε είναι να ξεκουραστούμε για τουλάχιστον μία ημέρα στο κρεβάτι. Επειδή, όμως, οι υποχρεώσεις συχνά μας αναγκάζουν να εργαστούμε, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη ανακούφισης από τον πόνο με ό,τι μας προσφέρει το φαρμακείο. Εκεί αναζητήσαμε, με τη βοήθεια του ειδικού, ό,τι καταπολεμά τον πόνο της οσφυαλγίας – από τα αντιφλεγμονώδη και τις αλοιφές μέχρι την κλασική θερμοφόρα. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι η αγωγή για την οσφυαλγία εξαρτάται από την αιτία του πόνου και είναι εξατομικευμένη. Εάν, λοιπόν, διαπιστώσετε ότι τα μέσα που επιλέξατε από το φαρμακείο δεν σας ανακουφίζουν -ύστερα από μία ημέρα εφαρμογής-, τότε δεν έχετε κάνει τις κατάλληλες επιλογές και συνιστάται να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού. Επίσης, το ίδιο πρέπει να κάνετε εάν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από δύο ημέρες με αμείωτη ένταση.

 


της οσφυαλγίας είναι το μυϊκό πιάσιμο (σπασμός) εξαιτίας μιας απότομης κίνησης ή της κακής στάσης του σώματος. Τα αίτια του πόνου στη μέση μπορεί να είναι, όμως, και πιο σοβαρά (π.χ. δισκο­κήλη, σπονδυλοαρθρίτιδα, ρευματοει­δής αρθρίτιδα).
και αντιφλεγμονώδη χάπια προσφέρουν ανακούφιση, ανεξαρτήτως της αιτίας του πόνου στη μέση.
επιλέγονται ζεστά ή κρύα, ανάλογα με το αίτιο του πόνου. Τα θερμά επιθέματα προσφέρουν ανακούφιση, όταν ο πόνος στη μέση οφείλεται σε μυϊκό σπασμό (δηλαδή, όταν ο μυς είναι σκληρός και δύσκαμπτος). Δεν συστήνονται, όμως, όταν ο πόνος οφείλεται σε χρόνιες φλεγμονές (π.χ. αρθρίτιδα), επειδή θα τις επιδεινώσουν. Τα ψυχρά επιθέματα τοποθετούνται όταν ο πόνος στη μέση προκαλείται μετά από τραυματισμό (π.χ. στα σπορ), προκειμένου να μειωθεί η έκταση της φλεγμονής. Πάντως, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό για τη χρήση των ζεστών ή των κρύων επιθεμάτων, μιας και, ανάλογα με το αίτιο του πόνου, μπορεί να χρειαστούν τα θερμά, τα ψυχρά ή η εναλλαγή των δύο.

 


Τα απλά αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη, καλό είναι να αποτελούν την πρώτη σας επιλογή για την ανακούφιση από την οσφυαλγία, ανεξαρτήτως της αιτίας της. Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και η παρακεταμόλη, που θεωρείται ήπιο παυσίπονο, δεν είναι αθώα. Όταν λαμβάνεται συστηματικά (πάνω από 3 χάπια την ημέρα για περισσότερο από δύο εβδομάδες), μπορεί να προκαλέσει ηπατικά προβλήματα. Γι’ αυτό, αν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από δύο ημέρες, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
Εάν τα απλά αναλγητικά δεν σας ανακουφίσουν, τότε τα μυοχαλαρωτικά αποτελούν τη δεύτερη επιλογή σας (και τα αντιφλεγμονώδη την τρίτη). Μάλιστα, ορισμένα μυοχαλαρωτικά συνδυά­ζονται με αναλγητικές ουσίες (όπως η παρακεταμόλη), για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, τα μυοχαλαρωτικά έχουν αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες (ναυτία, πονοκέφαλο, δυσφορία, ταχυκαρδία). Επίσης, στις παρενέργειές τους ανήκουν η υπνηλία και η ζάλη, οπότε μετά τη λήψη τους δεν πρέπει να οδηγήσετε ή να ασχοληθείτε με απαιτητικές εργασίες.
Τα αντιφλεγμονώδη αποτελούν την τρίτη σας επιλογή, σε περίπτωση που τα απλά αναλγητικά ή τα μυοχαλαρωτικά δεν σας έχουν ανακουφίσει. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ασπιρίνη, μεφαιναμικό οξύ, ιβουπροφένη, νιμεσουλίδη κλπ.) είναι αποτελεσματικά για την ανακούφιση του πόνου, αλλά μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα (γαστρίτιδα, γαστρορραγία), καθώς και να αυξήσουν την πίεση του αίματος. Επίσης, πριν από τη λήψη τους, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, εάν είστε αλλεργικοί, έχετε νεφρικά, ηπατικά ή γαστρεντερικά προβλήματα.

 


Όταν ο πόνος στη μέση είναι οξύς και δεν σας επιτρέπει να κινηθείτε, η ζώνη οσφύος μπορεί να σας ανακουφίσει. Κι αυτό γιατί η ζώνη σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη και μειώνει την κινητικότητά της. Ωστόσο, σε χρόνια χρήση η ζώνη προκαλεί τη χαλάρωση των κοιλιακών μυών, γεγονός που τελικά είναι επιζήμιο για τη σπονδυλική στήλη, δεδομένου ότι οι γεροί κοιλιακοί και ραχιαίοι μύες είναι απαραίτητοι για τη στήριξή της. Γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε τη ζώνη οσφύος μόνο στην οξεία φάση του πόνου ή όταν κάνετε βαριές δουλειές.

 


› Θερμοφόρα Όταν ο πόνος στη μέση οφείλεται σε μυϊκό σπασμό, τότε η θερμοφόρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν, μειώνει την ένταση του πόνου και διευκολύνει την κινητικότητα της μέσης. Προσέξτε, όμως, ώστε μετά τη χρήση της να μην εκτεθείτε στο κρύο (π.χ. να μη σηκωθείτε από το ζεστό κρεβάτι ή βγείτε έξω).
Τα περισσότερα έμπλαστρα περιέχουν την καυστική ουσία καψαϊκίνη, που έχει θερμαντική δράση και προκαλεί χαλάρωση των μυών. Κολλούν καλά στο δέρμα κι έτσι σας επιτρέπουν να κινηθείτε ελεύθερα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα έμπλαστρα έχουν αρκετά ισχυρή δράση, γι’ αυτό καλό είναι να μη συνδυάζονται με αντιφλεγμονώδη. Επιτρέπεται, όμως, ο συνδυασμός τους με απλά αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη. Επίσης, η δράση τους μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το πάχος του δέρματος. Με απλά λόγια, στους παχουλούς μπορεί να μην είναι και τόσο αποτελεσματικά.

 

Τα ψυχρά επιθέματα -όπως οι παγοκύστεις- συστήνονται για τον οξύ πόνο στη μέση ύστερα από μυϊκό τραυματισμό (π.χ. στα σπορ ή κατά τη διάρκεια μιας απότομης κίνησης). Η τοποθέτηση μιας παγοκύστης, τυλιγμένης σε μια πετσέτα, περιορίζει τη φλεγμονή και τον πόνο. Επιπλέον, για τις περιπτώσεις τραυματισμού όπου συστήνεται η εναλλαγή κρύων και ­ζεστών επιθεμάτων, μπορείτε να προμηθευτείτε «θερμοφόρες-παγο-κύστεις», τις οποίες βάζετε σε καυτό νερό ή στην κατάψυξη, ανάλογα με το αν θέλετε ζεστά ή κρύα επιθέματα.
Τα κρύα τζελ έχουν αναλγητική δράση. Συνήθως, περιέχουν αιθέρια έλαια (π.χ. ευκαλύπτου, μέντας) που δρουν καταπραϋντικά. Λειτουργούν ως «κρύα επιθέματα», μειώνοντας τη φλεγμονή στην πάσχουσα περιοχή. Χρησιμοποιούνται συχνά από τους αθλητές για την ανακούφιση από τα διαστρέμματα και τους μικροτραυματισμούς κατά την άσκηση.


Με αυτό το κλασικό παιδικό λάδι μπορείτε να κάνετε εντριβές στην πάσχουσα περιοχή. Η ευεργετική δράση των μαλάξεων αυξάνεται, εάν προηγουμένως έχετε ζεστάνει ελαφρά το λάδι. Είναι ο πιο απλός και αθώος τρόπος για να ανακουφιστείτε από τον πόνο της μέσης, όταν αυτός οφείλεται σε μυϊκό πιάσιμο.

 


› Αντιφλεγμονώδεις
Έχουν τοπική δράση και ο ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης τους είναι οι μαλάξεις στην πάσχουσα περιοχή έως ότου η κρέμα απορροφηθεί από το δέρμα. Θα μπορούσαν να συνδυαστούν και με απλά παυσίπονα -ακόμη και με τα αντιφλεγμονώδη- εάν ο πόνος είναι ισχυρός. Μετά τις μαλάξεις, φροντίστε να κρατήσετε την περιοχή της μέσης ζεστή.
Ανακουφίζουν από τους δυνατούς μυϊκούς πόνους. Χρησιμοποιούνται συχνά από τους αθλητές κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, προκειμένου να ζεσταθούν και να χαλαρώσουν οι μύες και να αποφευχθεί ο τραυματισμός τους στην προπόνηση. Συνήθως περιέχουν καψαϊκίνη, μια καυστική ουσία με ισχυρή θερμαντική δράση (την ίδια ουσία περιέχουν και τα έμπλαστρα).

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Βασίλη Βερναρδάκη, ορθοπεδικό χειρουργό, διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής του “Ιασώ General”.

 

Πηγή

Comments

comments