Πως ν΄αντιμετωπίσετε τα δύσκολα αφεντικά;

dyskoloafentiko

 

Σε μια εποχή που όλοι παλεύουν να κρατήσουν μια δουλειά με νύχια και με δόντια είναι λογικό να αντιμετωπίζετε γκρίνιες, ειρωνείες και δύσκολα αφεντικά. Το δύσκολο αφεντικό μπορεί να πάρει αρκετές μορφές από το απόλυτο control-freak έως το αλαζονικό , ‘’τοξικό’’ που κριτικάρει και υποβαθμίζει τις ιδέες σας.

 

Οδηγός επιβίωσης:

 

1. Καταρχάς πρέπει να αναρωτηθείτε αν ανταποκρίνεστε ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της θέσης. Αν όχι αυξήστε την παραγωγικότητα σας, γίνετε άριστοι στη δουλειά σας . Αν όλοι είναι ικανοποιημένοι από τις αποδόσεις σας θα κερδίσετε και την εύνοια του δύσκολου, δύστροπου αφεντικού.

 

2.Διατηρείστε την ψυχραιμία σας, μην καταφεύγετε σε λεκτικές επιθέσεις γιατί θα χάσετε το δίκιο σας και ίσως την..καρέκλα σας!.

 

3. Η ασφαλέστερη στρατηγική με τα περισσότερα αφεντικά είναι η διπλωματία. Κατά την διάρκεια κάποιας ‘’σύγκρουσης’’ προσπαθήστε να αποχωρήσετε ή να του/της αποσπάσετε την προσοχή π.χ. με ένα σημαντικό έγγραφο ή τηλεφώνημα.

 

4. Σε κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, τα υψηλόβαθμα στελέχη βρίσκονται υπό τεράστιες οικονομικές πιέσεις. Αν προτείνετε οικονομικές διεξόδους θα ελαφρύνετε το στρεσογόνο κλίμα . Γενικά φροντίστε να διευκολύνετε την καθημερινότητα του αφεντικού ώστε να μη βγάζει τον κακό του εαυτό.

 

5. Μην εθελοτυφλείτε, αν δείξετε την ευαίσθητη/ανθρώπινη πλευρά σας μάλλον θα το εκμεταλλευτεί και θα σας αναθέσει κι άλλη δουλειά.

 

6. Προστατεύστε τα προσωπικά σας δεδομένα. Όσο λιγότερα ξέρει το αφεντικό για την προσωπική σας ζωή τόσο λιγότερη ισχύ μπορεί να έχει πάνω σας. Γενικότερα μην κοινοποιείτε τη ζωή σας. Μέχρι και με τους συναδέλφους δεν πρέπει να έχετε πολύ στενές επαφές, εκτός εάν κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.

 

7. Αν ακολουθήσατε τις προηγούμενες συμβουλές και δεν είδατε ‘’άσπρη μέρα’’ ζητήστε μία συνάντηση για να εξηγήσετε-με ευγενικό τρόπο- το πρόβλημά σας. Παρουσιάστε αναλυτικά ποιες συμπεριφορές σας ενοχλούν (π.χ. ανάθεση υπερβολικού φόρτου εργασίας με παράλογες προθεσμίες, ανάθεση υποδεέστερων καθηκόντων, υπερβολική επιθεώρηση της εργασίας) και προτείνετε τρόπους ώστε να έχετε πιο ομαλή συνεργασία. Δείξτε ότι είστε διατεθειμένες να βρείτε μια μέση οδό που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Αναφερθείτε σε συγκεκριμένα περιστατικά προτάσσοντας το “εμείς” και όχι το εγώ.

 

Και μην ξεχνάτε ‘’αυτό που δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό’’.

 

Comments

comments