Επειδή τα ρούχα, τα μαλλιά και τα νύχια ωραία είναι, αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε και καλές νοικοκυρές, έχουμε βρει κάποιους γρήγορους και εύκολους φυσικούς τρόπους για να καθαρίσουμε τον φούρνο μας. Γιατί σε όλες μας αρέσει να μαγειρεύουμε, όμως η εικόνα ενός φούρνου γεμάτο με λίπη, που μάλιστα πρέπει να καθαρίσουμε εμείς, είναι πάντα δυσάρεστη.
Αρχικά μια συμβουλή… Για να διευκολυνθείτε στο καθάρισμα του φούρνου καλό είναι να τον σκουπίζετε με ένα νωπό πανάκι μετά από κάθε μαγείρεμα. Έτσι θα απαλλαγείτε από τα νέα λίπη και δεν θα έχετε πολύ δουλειά στο «καλό» καθάρισμα! Τα λίπη, είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστούν πριν καούν, γι’ αυτό αν δείτε κάποιο πιτσίλισμα σκουπίστε το αμέσως.
Συνταγές για να καθαρίσετε τον φούρνο:
Αμμωνία: Βάλτε μισό φλιτζάνι αμμωνία (υγρή) σε ένα μπολ και αφήστε το σε κρύο φούρνο (με κλειστή τη πόρτα), για όλο το βράδυ. Την επόμενη ημέρα , περάστε με ένα νωπό πανάκι το εσωτερικό του φούρνου και τα λίπη θα ξεκολλήσουν αμέσως. Η διαδικασία είναι εύκολη και τα αποτελέσματα μαγικά.
Ξύδι και σόδα: Σε περίπτωση που δεν έχετε αμμωνία, σίγουρα θα σας βρίσκετε λίγη σόδα, ξύδι και νερό! Θα χρειαστείτε επίσης, ένα σφουγγάρι, ένα κουτάλι και ένα πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι. Πρώτα απ’ όλα κατεβάστε τον γενικό διακόπτη της κουζίνας. Πασπαλίστε με ένα κουτάλι τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειες του φούρνου, αφού πρώτα τον έχετε περάσει με ένα νωπό σφουγγάρι. Γεμίστε το πλαστικό μπουκάλι με το ξίδι και ψεκάστε όλο το εσωτερικό του φούρνου (όχι στις τρύπες εξαερισμού). Όταν το ξίδι πέσει πάνω στη σόδα το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει. Αφήστε το για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξύστε τους λεκέδες απαλά (για να μην γρατζουνίσετε τον φούρνο) με τη σπάτουλα καθαρίσματος. Τέλος, σκουπίστε με σφουγγάρι ή βέτεξ και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να στεγνώσει και να ξεμυρίσει.
Σόδα και αλάτι: Εδώ μιλάμε για επαγγελματικό καθάρισμα, το οποίο αφορά και το εσωτερικό του φούρνου αλλά και τις σχάρες. Αφήστε τις σχάρες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με σαπουνάδα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε ίσα μέρη ζεστού νερού με μαγειρική σόδα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα. Αν ο φούρνος είναι υπερβολικά βρώμικος προσθέστε επίσης, ίση ποσότητα χοντρού αλατιού στο μείγμα, για καλύτερα αποτελέσματα. Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύδι (για να φύγουν οι μυρωδιές) ή απορρυπαντικό πιάτων.
Όταν το διάλυμα είναι έτοιμο, αρχίστε να τρίβετε με ένα σφουγγάρι.
Για τα δύσκολα σημεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα. Αφήστε το διάλυμα, για μερικά λεπτά να δράσει, και παράλληλα ξεκινήστε με τις σχάρες, τρίβοντάς τες με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. Ξεπλύνετε και αφήστε να στεγνώσουν. Τελειώνοντας, περάστε τον φούρνο με ένα νωπό βέτεξ και τα καμένα λίπη θα εξαφανιστούν!