Πόση αλήθεια αντέχουμε στη ζωή μας;

alhtheia

Ερώτηση:  Πρέπει να λέμε την αλήθεια ή παρουσιάζεται ως κακία; Υπάρχει αντικειμενική αλήθεια; Πόση αλήθεια αντέχουμε στη ζωή μας; Συχνά λέμε πως δεν αντέχουμε την αλήθεια γιατί η αλήθεια είναι σκληρή και πονάει.

Είναι όντως έτσι;  Κατά τη γνώμη μου το ψέμα ποτέ δεν μάς βολεύει, ποτέ δεν μάς συμφέρει. Μας φέρνει σε δύσκολη θέση, μας αναστατώνει, μας μπερδεύει. Αυτό που μας συμφέρει είναι η αλήθεια.

Η αλήθεια μπορεί να είναι επώδυνη και δύσκολη και συχνά απαιτεί από εμάς να βγάλουμε το κεφάλι από την άμμο, να ανοίξουμε τα μάτια και να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας, να αναλάβουμε δράση, να μεγαλώσουμε.

Ωστόσο ο άντρας μου με κατηγορεί πως είμαι ωμή και πολλές φορές κακιά και πως σκέφτομαι κάπως απόλυτα και λανθασμένα. Για εκείνον κάθε άνθρωπος θέλει το δικό του χειρισμό και ενίοτε να μην πεις καν την αλήθεια. Ποια είναι η γνώμη σας;

Απάντηση: Η αλήθεια του γιατί λέμε ψέματα έχει ως μοναδικό σκοπό να μην έρθουμε ή να μην φέρουμε κάποιον σε δύσκολη θέση, αλλά μπορεί να είναι και κακόβουλοι και κακοπροαίρετοι, με σκοπό να σώσουμε το «τομάρι» μας ή και να βλάψουμε κάποιον.

Το ψέμα, επιτρέπει να χειραγωγείς τον τρόπο με τον οποίον θέλεις να σε βλέπουν οι άλλοι. Ωστόσο, η μισή αλήθεια είναι πολύ χειρότερη από ένα ψέμα.

Αλήθεια, ναι. Και ας πονάει. Και ας σου κάνει συντρίμμια την καρδιά. Και έτσι δε χάνεις χρόνο σε ψεύτικες καταστάσεις που χαραμίζουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή σου.

Υπάρχουν δύο αλήθειες. Η μία, η κανονική, αυτή που όταν την χρησιμοποιείς λέγεσαι ειλικρινής, ευθύς, διάφανος. Και υπάρχει η άλλη, η «αλήθεια» πίσω από την οποία βγάζεις αγένεια, κακία, σύμπλεγμα, μειονεξία, μικροπρέπεια.

Από το να χαϊδεύεις αυτιά μέχρι το να χτυπάς με λόγια υπάρχει τεράστια απόσταση.  Το σωστό είναι να βρίσκουμε τη χρυσή τομή και να λέμε την αλήθεια τη στιγμή που οι γύρω μας την αντέχουν.

Δείτε μία συγκλονιστική εξομολόγηση αναγνώστη:

«Δηλητηρίασα την πρώην μου και τους καλεσμένους της στο γάμο της!»

Comments

comments