Πόσο σημαντική είναι η σωματική επαφή στις ανθρώπινες σχέσεις;

Επικοινωνία σημαίνει ζεστασιά. Φως στη ψυχή και πνευματική ταύτιση βοηθούν στο να ερχόμαστε κοντά ο ένας με τον άλλο.  Όμως, πόσο απελευθερωμένοι είμαστε με τα σωματικά αγγίγματα; Πολλοί θεωρούμε πως η σωματική επαφή είναι ανάρμοστη και δίνει δικαιώματα όταν δε γίνεται στα πλαίσια μιας ερωτικής σχέσης. Η σωματική επαφή δηλαδή μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα χάδι στην πλάτη όταν γίνονται αβίαστα αποτελούν μετάδοση ενέργειας. Προκαλούν οικειότητα, ευεξία, τονώνουν την αυτοεκτίμησή μας,απαλύνουν τυχόν δυσάρεστες σκέψεις και τονώνουν τη διαπροσωπική σχέση.

-Οι συχνές αγκαλιές είναι απόδειξη αγάπης, άνεσης με τον άλλο άνθρωπο και βέβαια μάς χαλαρώνουν. Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν το άγχος και βέβαια διώχνουν μακρυά τις ταχυκαρδίες και τα εμφράγματα. Γαληνεύουν το “μέσα μας”αφού εξισορροπούν τα αρνητικά με τα θετικά συναισθήματα. Αγκαλιαστείτε λοιπόν γιατί χανόμαστε! Χανόμαστε σε σκοτεινές σκέψεις και στο λαβύρινθο των αρνητικών συναισθημάτων.

Η σωματική επαφή οικοδομεί υγιείς σχέσεις καθότι πολλές φορές τα λόγια είναι περιττά. Η εν λόγω επαφή και επικοινωνία ενθαρρύνει και δίνει κουράγιο σε όποια στιγμή χρειάζεται ο άνθρωπος να αντλήσει κουράγιο. Δεν είναι σημαντική μόνο για τις δύσκολες στιγμές, αλλά ακόμη και σε ένα αγώνα, ένα διαγώνισμα ή μια μεγάλη απόφαση ζωής.

Μέσω της σωματικής επαφής φαίνεται η εκτίμηση που τρέφουμε για τον άλλο άνθρωπο. Η σωματοποίηση των συναισθημάτων ενεργοποιεί τον κογχομετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, που συνδέεται με τα συναισθήματα της ανταμοιβής και της συμπόνιας. Οι μελέτες έδειξαν πως, η αίσθηση της αφής μεταφέρει σήματα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και ανακούφισης.

Τέλος η σωματική επαφή μάς κάνει λιγότερο επιθετικούς, πιο ήρεμους με λιγότερα φαινόμενα κοινωνικής βίας άρα και επιθετικής συμπεριφοράς.

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!