Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε ντους; Έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Στα χρόνια μου μας έλεγαν πως η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Το να είσαι καθαρός άνθρωπος και να κάνεις καθημερινά ντους είναι μια συνήθεια που δείχνει πολιτισμό και ευπρέπεια.

Επιπλέον, μας τονώνει και μας κάνει να νιώθουμε φρεσκάδα και ζωντάνια.  Σε μια χώρα που το καλοκαίρι διαρκεί σχεδόν 6 μήνες και η υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία μας κάνει να αποζητάμε δροσιά και απαλλαγή από την ενοχλητική αίσθηση πως κολλάμε ο μέσος άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλαπλά ντους μέσα στην ημέρα.

Ένα δροσερό μπάνιο μας ξυπνάει και κάποιοι διαιτολόγοι ισχυρίζονται πως αν το νερό είναι παγωμένο, αδυνατίζει κιόλας.

Πόσο συχνά, όμως,  πρέπει να κάνουμε μπάνιο; Έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα που ως ένα βαθμό ίσως έχει δίκιο. Ο καθένας μας ας κρίνει με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειές του.

«Νομίζω ότι κάνουμε ντους κυρίως για αισθητικούς λόγους», λέει η Δρ. Elaine Larson, ειδικευμένη στις μολυσματικές νόσους και βοηθός κοσμήτορα στο Columbia University School of Nursing.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάνουν ντους προκειμένου να είναι καθαρότεροι, αλλά βακτηριολογικά, αυτό δεν ισχύει».

“Το ντους θα απομακρύνει τον ιδρώτα και την κακοσμία”, λέει η ερευνήτρια. Αλλά από την άποψη της προστασίας από μικρόβια, το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι επαρκές.

«Όταν το δέρμα σας είναι ήδη ξηρό – και ειδικά σε πιο μεγάλες ηλικίες, όπου το δέρμα γίνεται λεπτότερο-, τα συχνά ντους μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να κολλήσετε κάτι» δηλώνει η Larson.

Και άλλοι ειδικοί συμφωνούν. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ντους υπερβολικά συχνά“, λέει ο Δρ C. Brandon Mitchell, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Ο Μίτσελ λέει ότι το σαπούνισμα του σώματος μπορεί να αποβάλει τα φυσικά έλαια του δέρματος και μπορεί επίσης να διαταράξει τον πληθυσμό του δέρματος από τα βακτηρίδια που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αντιβακτηριακά καθαριστικά, τα οποία τόσο ο ίδιος όσο και η Larson συνιστούν να μην χρησιμοποιούνται.

Ποια είναι η ιδανική συχνότητα ντους;

Όσον αφορά την υγεία – όχι το πώς φαίνεστε ή μυρίζετε – πιθανώς μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές, λέει ο Μίτσελ.

“Ένα καθημερινό ντους δεν είναι απαραίτητο” δηλώνει ο δερματολόγος.

Τώρα, τα συχνά ντους είναι και πάλι στη μόδα.

«Λέω στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν ντους καθημερινά ότι δε χρειάζεται να χρησιμοποιούν αφρόλουτρο και να τρίβουν όλο τους το σώμα”, δηλώνει ο Μίτσελ.

«Τρίψτε τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα, που είναι οι περιοχές που παράγουν έντονα εκκρίσεις. Το υπόλοιπο σώμα σας δεν χρειάζεται πολύ σαπούνι».

Τα μαλλιά, είναι διαφορετική περίπτωση.

Όσοι έχουν ξηροδερμία ή πιτυρίδα ή κάποιο άλλο θέμα του τριχωτού της κεφαλής που απαιτεί συχνότερο λούσιμο, θα πρέπει να λούζονται όσο συχνά τους συμβουλέψει ο δερματολόγος τους και με ειδικά προϊόντα, καταλήγει ο Δρ. Μίτσελ.

Έχουμε ένα “μυστικό” για εσένα που σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμο!

Δεν θα πιστεύετε τι μπορεί να μας παχύνει μέχρι και 1 κιλό την εβδομάδα… Και δεν μιλάμε για φαγητό!

Comments

comments