Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς λένε και μάλλον έχουν δίκιο αν μιλάμε για μια τσίχλα.
Η τσίχλα, όσο κι αν αμφιβάλλει κανείς και κυρίως οι γονείς, είναι «σύμμαχός» της υγείας και βοηθά σε πολλά τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τόνωση του μυαλού
Ερευνητές από την Ιαπωνία δημοσίευσαν προσφάτως στην επιθεώρηση «Brain and Cognition» μελέτη που έδειξε ότι η μάσηση μιας τσίχλας τονώνει τη σκέψη και την εγρήγορση, ενώ αυξάνει κατά 10% την ταχύτητα αντίδρασης.
Και όλ’ αυτά, επειδή επηρεάζει οκτώ διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
Για τα δόντια
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA), η τσίχλα αυξάνει την παραγωγή σάλιου ώστε να εξουδετερώνονται και να απομακρύνονται ευκολότερα τα βλαβερά οξέα που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα –και που ως γνωστόν καταστρέφουν τα δόντια σου.
Για το στομάχι
Το μάσημα τσίχλας για μισή ώρα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά λιπαρά θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την κρίση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, και ιδιαίτερα την ενοχλητική καούρα που αυτή προκαλεί, σύμφωνα με μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Dental Research.
Για τις λιγούρες
Η τσίχλα μπορεί να καταπνίξει τις λιγούρες ή την πείνα που νιώθεις, καθώς, όπως έχει δείξει σχετική μελέτη, σε βοηθά να ξεχαστείς και να αποφύγεις τα περιττά θερμιδοφόρα σνακ.
Ενεργοποίηση των καύσεων
Το μάσημα τσίχλας απαιτεί ενέργεια.
Οι ερευνητές του Ρόουντ Άιλαντ ανέφεραν πως οι εθελοντές τους που λάτρευαν τις τσίχλες είχαν κατά 5% περισσότερες καύσεις.
Για τα νεύρα
Αν πιέζεσαι ή νιώθεις το στρες να σε καταβάλει, η τσίχλα μπορεί να σου προσφέρει μια εύκολη δίοδο εκτόνωσης.
Αλλαγή του προσώπου
Όταν μασάμε χρησιμοποιούμε τους μασητήριους μυς, που βρίσκονται σε κάθε πλευρά της γνάθου.
Αν κάποιος μασάει τσίχλες από το πρωί ως το βράδυ, μπορεί να κάνει αυτούς τους μυς να «φουσκώσουν», κατά τον δρα Λουκ Κασαρίνι, γναθοπροσωπικό χειρουργό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Δυτικού Μίντλσεξ.
Διαβάστε σχετικά:
Junkfood: Πιες αυτό το ρόφημα για να μην πάρεις κιλά