Ερώτηση: Τα παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια, απορροφούν συνεχώς πληροφορίες από το περιβάλλον τους και αναπτύσσουν ένα εσωτερικό σύστημα προσαρμογής.
Πιστεύω πως οι γονείς μου φταίνε που έχω ψυχολογικά άλυτα θέματα που με προβληματίζουν στην ενήλικη ζωή μου.
Η απόρριψή μου από την οικογένεια εκφράζει μια δυσλειτουργία και αποτελεί την πληγή που αισθάνομαι μέσα μου να υπάρχει και να με πνίγει.
Αυτό που θα έπρεπε να μ’ ενδιαφέρει ως ενήλικη γυναίκα είναι το «εδώ και τώρα» και το πώς μπορώ να απαγκιστρωθώ από τα ψυχολογικά μου προβλήματα και να προχωρήσω ευτυχισμένη και ψυχικά ισορροπημένη ως ενήλικη.
Συνειδητοποιώ, ότι έχω χρόνιες συναισθηματικές δυσκολίες και με στοιχειώνουν τραύματα από το παρελθόν.
Τελικά πόσο ένοχος είναι ο γονιός για τα ψυχολογικά μας προβλήματα ως ενήλικες ποια είναι η γνώμη σας;
Απάντηση: Αγαπητή φίλη κανένας δε γεννήθηκε με εγχειρίδιο μεγαλώματος παιδιών.
Το πόσο ένοχος είναι ο γονιός για τα ψυχολογικά μας προβλήματα ως ενήλικες είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα και δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγες προτάσεις. Μια παιδική ηλικία με δυσκολίες δεν κάνει απαραίτητα τους ανθρώπους πιο ευάλωτους.
Κάποια παιδιά ποτέ δεν υποφέρουν από αρνητικές συνέπειες ακόμη και μπροστά σε σοβαρές, πολλαπλές δυσκολίες, ένα χαρακτηριστικό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν ψυχική ανθεκτικότητα.
Οι ανθεκτικοί άνθρωποι γνωρίζουν τον εαυτό τους όταν περνούν δύσκολες περιόδους, μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται την συμπεριφορά τους και αντιμετωπίζουν με επιτυχία το στρες στο μέλλον.
Αν νιώθεις πληγωμένη, ευάλωτη, αισθάνεσαι συναισθηματικό πόνο, ή εάν η ζωή σου δεν φαίνεται να πάει καλά, με το να μιλήσεις στους φίλους ή στα μέλη της οικογένειάς σου ίσως να νιώσεις μερικές φορές λίγο καλύτερα.
Εκείνο όμως που τελικά θα σου επιτρέψει να επιχειρήσεις και να πετύχεις μεγάλες, θετικές και μεγάλης διάρκειας αλλαγές στη ζωή σου είναι η εμπιστοσύνη –στην οποία στηρίζεται η ψυχοθεραπευτική σχέση- και η ασφάλεια που νιώθεις να αποκαλύψεις ελεύθερα τόσο τα αρνητικά, όσο και τα θετικά σου συναισθήματα.
Δείτε μία ακόμη απορία αναγνώστριας:
Ο φίλος μου με κεράτωσε! Πώς να διαχειριστώ την απιστία;