Μπήκε για τα καλά η άνοιξη και μαζί της και οι μπελάδες για όσους αντιμετωπίζουν εποχικές αλλεργίες της άνοιξης. Σας προτείνουμε τρόπους για να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες ή έστω να τις περιορίσετε! Υπομονή, άνοιξη είναι, θα περάσει!
Όταν τα μάτια και η μύτη σας τρέχουν υγρό και σας βασανίζει επίμονος ξερός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή είναι προφανές πως πάσχετε από ανοιξιάτικη αλλεργία.
Φαγούρα, κοκκίνισμα ματιών, δύσπνοια και τα προαναφερόμενα συμπτώματα οφείλονται κατά κύριο λόγο στη γύρη των λουλουδιών και των δέντρων.
Ανάλογα της βαρύτητας πρέπει να επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο διότι είναι ο καταλληλότερος όλων να σας δώσει την αρμόζουσα αγωγή. Αν όμως τα συμπτώματα είναι ήπια το άρθρο που μόλις τώρα διαβάζετε θα σας προσφέρει όλες τις χρηστικές συμβουλές που χρειάζεστε.
Οι πιο συνηθισμένες αλλεργίες είναι οι εξής:
Αλλεργική ρινίτιδα: Η πρώτη στη λίστα των αλλεργιών. Επιφέρει συμπτωματικό φτέρνισμα, φαγούρα στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, μπούκωμα αντίστοιχο του συναχιού και σε βαριά μορφή δημιουργεί ιγμορίτιδα ή η ωτίτιδα.
Ρινοεπιπεφυκίτιδα: Ισχύουν τα παραπάνω συμπτώματα αλλά επιπρόσθετα θα δείτε τα μάτια σας να κοκκινίζουν, να έχετε φαγούρα και ίσως και να δακρύζουν.
Αλλεργικό άσθμα: Προκαλεί βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Συνήθως είναι ήπιας μορφής αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται ιατρική παρακολούθηση.
Τα ακάρεα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι μας και η γύρη είναι οι αιτίες που προκαλούν τα φαινόμενα αυτά από τον Μάρτιο έως και τέλη Μαΐου.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Γενικώς αν είστε χρόνιος πάσχων θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον μια φορά επισκεφτεί το γιατρό σας ο οποίος και θα σας συστήσει τη φαρμακευτική αγωγή που ενδείκνυται για την περίπτωσή σας.
Κάποιες γενικές συστάσεις όπως αυτές που ακολουθούν θα μειώσουν κατά πολύ το πρόβλημά σας.
-Όταν η ηλιοφάνεια είναι έντονη ή και φυσάει η έκθεση στη φύση δε συνίσταται.
-Αποφεύγετε να έχετε παράθυρα ανοιχτά είτε στο σπίτι, είτε κατά την οδήγηση.
-Ο αερισμός του σπιτιού και του χώρου εργασίας πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς το πρωί (πριν ο ήλιος ανέβει ή και αργά το βράδυ).
-Σεντόνια, παπλώματα και κουβέρτες πρέπει να πλένονται καλά και να απλώνονται σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, την περίοδο της άνοιξης να μην τα αερίζουμε διότι η γύρη επικάθεται πάνω τους.
-Να καθαρίζετε με σκούπα ηλεκτρική πολύ καλά τις επιφάνειες όπως δάπεδα και χαλιά.
-Να φοράτε σκούρα γυαλιά ηλίου ώστε να μην ταλαιπωρείτε τα μάτια σας και βέβαια αν οδηγείται μηχανή να μη ξεχνάτε να έχετε κατεβασμένο το γυαλί του κράνους.
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση συνιστά αντισταμινικά. Μπορεί να είναι υπό τη μορφή ρινικού σπρέι, σε μορφή χαπιού, κορτιζονούχων φαρμάκων.