Τέλειο! Πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα ανακυκλώσουμε το περίσσευμα του φαγητού!

Φάγαμε, ήπιαμε, διασκεδάσαμε και δώσαμε φεύγοντας στους καλεσμένους μας από ένα τάπερ με όσα ετοιμάσαμε για το Πασχαλινό τραπέζι.

Επειδή όπως έλεγε και η γιαγιά μου το μάτι δε χορταίνει έχεις μαγειρέψει για ένα στρατώνα. Τι μπορείς να κάνεις με τα εναπομείναντα φαγητά που περίσσεψαν από το πασχαλινό γεύμα;

Εμείς σκεφτήκαμε αρχικά να δώσετε περίσσευμα φαγητού σε κάποια φτωχή οικογένεια στη γειτονιά σας. Αποτελεί μια θεάρεστη πράξη και τα μέλη της θα σάς ευγνωμονούν.

Κόκαλα και πέτσες από το πασχαλινό αρνάκι ή κατσικάκι καθώς και αποφάγια με πολύ χαρά θα τα δεχτεί το σκυλάκι σας ή και κάποιο αδεσποτάκι.

Τώρα που φάγαμε και μοιράσαμε σε φτωχούς και αδέσποτα πώς θα ανακυκλώσουμε το περίσσευμα του υπόλοιπου Πασχαλινού  φαγητού;

Πάντα υπάρχουν τρόποι να παρασκευάσετε νέα γεύματα με όσα περίσσεψαν από το  πασχαλινό τραπέζι. Μπορείτε κάλλιστα να τα ανακυκλώσετε και να κάνετε υπέροχα γεύματα για τις προσεχείς ημέρες,ώστε η οικογένεια να τα δεχτεί με χαρά.

Ας δούμε ένα προς ένα πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα εναπομείναντα του Πασχαλινού τραπεζιού!

Τσουρέκι:

Το κόβεις σε φέτες κομμάτια και το απλώνεις σε ένα ταψάκι ή πιάτο. Σε ένα μπεν μαρί λιώνεις τα σοκολατένια αβγά και κουνέλια που έχουν περισσέψει και ντύνεις το τσουρέκι σοκολατένιο.

Με το που ρίξεις λιωμένη σοκολάτα πασπαλίζεις ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή μερικά φουντούκια. Πρόκειται για μία διατροφική βόμβα αλλά αποτελεί μία ιδιαίτερη απόλαυση.

Μπορείς να φας λίγο ή να χαρίσεις σε άπορους της γειτονιάς σου ως πασχαλιάτικο κέρασμα! Μία άλλη ιδέα για το τσουρέκι είναι να βάλεις μισή φέτα στο blender μαζί με μία μπανάνα, κακάο και γάλα (κατά προτίμηση φυτικό). Χτυπάς και έχεις ένα σούπερ Tsourek-Smoothie!

Πατάτες Φούρνου:

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις με τις πατάτες φούρνου. Μία ιδέα είναι να τις λιώσεις με πιρούνι και να τις σερβίρεις σαν πουρέ. Ακόμα καλύτερα, ανακατεύεις μαζί ψιλοκομμένη ντομάτα και φτιάχνεις την περίφημη ντοματοπατάτα. Η συνταγή είναι στο βιβλίο Μαγειρική Οικονομία αλλά μπορείς να τη βρεις και εδώ.

Σαλάτα:

Μία χωριάτικη σαλάτα μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό ελαφρύ γεύμα αν την ανακατέψεις με ζυμαρικά. Η συνταγή λέγεται χωριάτικη σαλατομακαρονάδα και μπορείς να τη βρεις εδώ.

Αβγά:

Τα βραστά αβγά μπορούν να αποτελέσουν καλές προσθήκες σε σαλάτες ή σε σάντουιτς. Αν έχουν περισσέψει πολλά καλό είναι να τρως λίγους κρόκους, (το πολύ 4-5 μέσα σε μία εβδομάδα) και περισσότερα ασπράδια. Μπορείς να κόψεις τα αβγά στα 2 οριζόντια, βγάλεις τον κρόκο και να τα γεμίσεις με κάποια ωραία φυτική κρέμα, όπως το «σκληρόζ» καρύδι, χούμους ή γουκαμόλε με Αβοκάντο. Βρες τις συνταγές έχει εδώ.

Μαγειρίτσα:

Λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις με τη Μαγειρίτσα επειδή έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση. αν όμως έχεις φτιάξει μία ελαφριά μαγειρίτσα με μανιτάρια ή κοτόπουλο μπορείς να την πήξεις με λίγο “κορν φλαουρ” και να την κάνεις μία ξεχωριστή σάλτσα ζυμαρικών.

Αρνί και Κατσίκι:

Το κρέας είναι αυτό που συνήθως πάντα περισσεύει μετά από το γιορτινό τραπέζι. Μία καλή ιδέα είναι να το ξεκοκαλίσεις και να το βάλεις στην κατάψυξη, έτσι ώστε να το φας μετά από 1-2 εβδομάδες και να μην επιβαρύνεις με περισσότερο κρέας τον οργανισμό σου τις μέρες μετά το Πασχαλινό φαγοπότι.

Το ψαχνό κρέας μπορείς να το κάνει πάρα πολλά πράγματα. Μερικές ιδέες: Γέμιση σε κρύο σάντουιτς με μουστάρδα και μαρούλι, Γέμιση για πίτα, μακαρονάδα, Παστίτσιο (στη θέση του κιμά βάζεις το ψιλοκομμένο κρέας που έχεις σοτάρει με λίγη σάλτσα ντομάτας). Το σίγουρο όμως είναι πως αν χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου θα σκαρφιστείς και εσύ πολλές καλές ιδέες.

Πηγή: cookingeconomy

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!