Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων της εγκυμοσύνης της γάτας σας, σιγουρευτείτε πως όλοι στην οικογένεια ξέρουν ότι πρέπει να είναι ήρεμοι και ήσυχοι όταν βρίσκονται κοντά της και ότι πρέπει να τη μεταχειρίζονται με αγάπη και ιδιαίτερη στοργή.
Η γάτα σας θέλει να έχει προσωπικό χώρο πριν αλλά και μετά τον τοκετό, κάτι που ισχύει ακόμη περισσότερο όταν έρχεται η ώρα να φέρει στον κόσμο τα μικρά της!
Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη γέννα της γάτας για να μπορείτε να παρέμβετε αν υπάρξουν προβλήματα, ιδίως αν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μητέρα.
Μόλις γεννηθεί ένα γατάκι, η μαμά γάτα θα πρέπει να το βοηθήσει να σπάσει τον αμνιακό σάκο (τη λεπτή μεμβράνη γύρω από το γατάκι) και μετά να το καθαρίσει προσεκτικά.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν θα χρειαστεί να παρέμβετε κατά τη διάρκεια του τοκετού της γάτα σας, αλλά δεν αποκλείεται κάποια στιγμή η μαμά γάτα να χρειαστεί λίγη βοήθεια.
Αν δεν σπάσει τον σάκο, δεν το κάνει πλήρως ή αν δεν καθαρίζει τα γατάκια, ίσως χρειαστεί να παρέμβετε και να τη βοηθήσετε στη φροντίδα των νεογέννητων μικρών.
Σκίστε προσεκτικά τους κλειστούς σάκους με μια πετσέτα (ποτέ με αιχμηρό αντικείμενο), για να μπορεί να αναπνεύσει το γατάκι. Καθαρίστε απαλά το στόμα και τη μύτη του και στεγνώστε γρήγορα το γατάκι, αντίθετα με τη φορά του τριχώματός του, με ένα καθαρό πανάκι ή πετσετάκι, σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για το πρόσωπό μας.
Ένα τελευταίο καλό τρίψιμο με ένα ζεστό πανάκι θα βοηθήσει το γατάκι να στεγνώσει και να ζεσταθεί, αλλά και να πάρει την πρώτη βαθιά ανάσα του.
Μια γάτα γεννά συνήθως από τέσσερα έως έξι γατάκια, αν και δεν αποκλείεται να γεννήσει περισσότερα ή λιγότερα. Μόλις γεννηθούν όλα τα γατάκια, δώστε της χρόνο να καθαρίσει και να ταΐσει τα γατάκια της.
Προσπαθήστε να μην παρεμβαίνετε υπερβολικά, αλλά μη φοβηθείτε να τα πιάσετε απαλά, αφού αυτό θα τα βοηθήσει στην κοινωνικοποίησή τους και θα δώσει στη μαμά γάτα την ευκαιρία να κάνει το διάλειμμα που τόσο έχει ανάγκη!
Αν μία ώρα μετά τη γέννησή τους τα γατάκια δεν έχουν θηλάσει ακόμα, ίσως χρειαστεί να τα κατευθύνετε εσείς στο στήθος της μαμάς τους, αφού θα είναι, πιθανότατα, πολύ πεινασμένα! Αν τα γατάκια είναι περισσότερα από τις θηλές της μαμάς γάτας, ίσως χρειαστεί να βγάλετε ένα και να βάλετε ένα άλλο στο στήθος της μέχρι να μάθουν να μοιράζονται.
Μη ξεχνάτε κοντά στη μητέρα να έχετε φρέσκο νερό και φαγητό για να τρέφεται σωστά. Το έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ γιατί θηλάζει και δε θέλει να αφήνει για πολύ τα παιδιά της μόνα!
Αν η μαμά δεν φαίνεται να ασχολείται με τη φροντίδων των μικρών της, δεν τα καθαρίζει ή δεν τα ταΐζει, συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας, γιατί μπορεί να μην τα καταφέρουν να επιβιώσουν.
Τι θα πρέπει να κάνετε στην περίπτωση αυτή;
-Τα νεογέννητα δεν παράγουν θερμότητα και βασίζονται στην ζέστη που θα τους δώσει η μαμά τους. Δεν αρκεί να τα σκεπάσουμε αλλά πρέπει να τα φέρουμε κοντά σε πηγή θερμότητας.
-Αν δεν βρείτε άμεσα το ειδικό γάλα, σαν λύση ανάγκης, δώστε γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, ανθρώπινο από κάποιο φαρμακείο. Το τάισμα πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 ώρες, με μπιμπερό, χωρίς να πιέζουμε το γατάκι να φάει καθώς υπάρχει κίνδυνος να περάσει το γάλα στον πνεύμονα.
-Τα μωρά δεν μπορούν να αδειάσουν μόνα την κύστη τους, γι αυτό η μαμά τους τα βοηθά γλύφοντας την περιοχή. Εσείς μπορείτε να τρίψετε ελαφρά την κοιλίτσα τους με χαρτομάντηλο ή βαμβάκι μέχρι να ουρήσουν.
Πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία και πρέπει να γίνεται μετά το γεύμα των μικρών.
-Όταν τα μικρά φτάσουν περίπου 1 μηνός μπορούμε να τα μάθουμε να τρώνε μόνα τους. Ανακατέψτε το γάλα με λιωμένη κονσέρβα και επιτρέψτε τους να γλύφουν σιγά σιγά κονσέρβα από πιατάκι.
Πηγές: Purina |Αδέσποτο
Εάν θέλετε γατάκια υπάρχουν αυτήν τη στιγμή μωράκια που χαίρουν άκρας υγείας. Σε λίγες εβδομάδες μπορείτε να μάς τα ζητήσετε.
Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε το μήνυμά σας και το Efi’s Secret’s να σάς φέρει σε επαφή με την οικογένεια.
Είναι χαριτωμένα και θα κλέψουν τις καρδιές σας!
Το δε παράδοξο είναι πως δυο φίλες μανούλες φροντίζουν όπως θα δείτε εναλλάξ τα μωράκια τους!!!!