Πάντα “πιάνει”: O καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις ποιος σου λέει ψέματα!

Πολλές φορές θα ήθελες να έχεις ανιχνευτή ψεύδους (αυτόν που θα έχεις δει σε αστυνομικές ταινίες και σειρές με τον πολύγραφο) για να καταλάβεις με τη μία αν αυτά που ακούς από τα χείλη ενός ανθρώπου αντικατοπτρίζουν την αλήθεια ή το ψέμα.

Σου έχουμε τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα επιστημονικό, για να ανακαλύψεις ποιος σου λέει ψέματα και είναι αλάνθαστος, ώστε να μην πιάνεσαι κορόιδο από κανέναν εξυπνάκια και παθολογικό ψεύτη.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να λάβουμε στα υπόψη ότι όλοι οι άνθρωποι λέμε ψέματα.

Βέβαια κάποιοι το παρακάνουν στα ψέματα γιατί έχουν μάθει να βολεύονται μέσα από το ψεύδος και την ανειλικρίνεια, πετυχαίνοντας ευκολότερα τον στόχο τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει εγγενής προδιάθεση των ανθρώπων στο ψέμα, ως στοιχείο της εξελικτικής μας ανάπτυξης. Τα κατά συνθήκην ψεύδη είναι τα πιο συνηθισμένα και θα υποπέσουμε όλοι μας κατά καιρούς. Βέβαια δε θέλει φαντασία να καταλάβουμε πως τα ψέματα κρύβουν κυρίως ανασφάλεια.

Στον αντίποδα, η απόλυτη ειλικρίνεια δεν είναι εφικτή και σίγουρα δεν είναι αρετή. Μη ξεχνάμε πως σε κάποιες περιπτώσεις το ψέμα μπορεί να είναι βοηθητικό ή και αναγκαίο.

Ποιος είναι λοιπόν ο  καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις ποιος σου λέει ψέματα; 

Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι κυρίως η αλλαγή της θερμοκρασίας στην επιδερμίδα  καθώς και το «βλεφάρισμα». Ας  τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά…

Προφανώς θα αναρωτιέσαι αν οι κινήσεις των ματιών μπορούν να προδώσουν τον ψεύτη, σωστά;  Δυστυχώς η έρευνα που υλοποιήθηκε σε συμμετέχοντες το 2012 διαπίστωσε πως δεν δεν υπάρχει
κάποιος «κανόνας» που να επιβεβαιώνει το πότε κάποιος ψεύδεται απροκάλυπτα.

Βέβαια αν ο απέναντι σου στρέψει ασυναίσθητα το βλέμμα του πάνω δεξιά κατά πάσα πιθανότητα σου λέει ψέματα. Αντιθέτως, όσοι κοιτούν πάνω και αριστερά όταν θυμούνται κάποιο περιστατικό λένε την αλήθεια.

Σε ένα άλλο πείραμα εξετάστηκε η αλλαγή της θερμοκρασίας στην επιδερμίδα των συμμετεχόντων, καθώς έλεγαν μια ιστορία πού είτε ήταν αληθής, είτε ήταν ψευδής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μεγάλη άνοδο στην θερμοκρασία εκείνων που ψεύδονταν.

Βασισμένοι στα αποτελέσματα αυτά, μπόρεσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια 64% εκείνους που έλεγαν αλήθεια και 69% εκείνους που ψεύδονταν.

Και κάτι ακόμα που πρέπει να λάβεις στα υπόψη. Το «βλεφάρισμα». Κάμερες, μέσα από μελέτη,  διαπίστωσαν ότι οι ψεύτες βλεφάριζαν πολύ περισσότερο από τους ειλικρινείς, οι οποίοι μάλιστα μείωναν τον κανονικό ρυθμό βλεφαρίσματός τους, όταν εξιστορούσαν ένα αληθινό γεγονός.

Βασισμένοι σε αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές μπόρεσαν να μαντέψουν με ακρίβεια 81,3% εκείνους τους συμμετέχοντες που ψεύδονταν. Αυτή η μέθοδος, λοιπόν, είναι η πιο ακριβής για να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα.

Αυτό σημαίνει πως γινόμαστε όλοι πιο παρατηρητικοί. Είναι το κρυφό μας μυστικό ώστε να μπορούμε να ψυχολογούμε τον απέναντί μας, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Άλλωστε ποιος δε θέλει να έχει το απάνω χέρι ξέροντας εξ’ αρχής το ποιόν του συνομιλητή του; Έτσι διαχειριζόμαστε καλύτερα μια κατάσταση και διατρέχουμε μικρότερο κίνδυνο εξαπάτησης.

Αν λοιπόν αντιληφθείς ότι σου λέει ψέματα πρέπει να πας ένα βήμα παρακάτω και να δεις τα “σημάδια”! Μήπως τελικά θέλει να σε χωρίσει;;;

Ερωτικές σχέσεις: 4 τύποι μηνυμάτων που αποδεικνύουν πως δε σε γουστάρει & σου επιβάλουν να χωρίσεις

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!