Ψυχοθεραπεία: Πώς μπορεί να βοηθήσει στα σεξουαλικά προβλήματα του ζευγαριού!

Πώς παντρεύουμε τη ψυχοθεραπεία με τα σεξουαλικά προβλήματα; Η ερωτική επιθυμία και το σεξ έχουν να κάνουν με τη ψυχή, με το σώμα, τις ορμόνες ή μόνο με τον έρωτα;

Η μειωμένη επιθυμία, η έλλειψη λαχτάρας για σεξουαλική επαφή, οι διαταραχές στον οργασμό, καθώς και οι συντηρητικές απόψεις οφείλονται μόνο στην ανατροφή; Μπορεί η ψυχοθεραπεία να κάνει θαύματα;

Οι γυναίκες είναι γνωστό πως λειτουργούν περισσότερο εγκεφαλικά ή ακόμη και συναισθηματικά σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η γυναίκα με βάση αυτούς τους άξονες λειτουργεί και έτσι διαμορφώνει συμπεριφορά απέναντι στον σύντροφό της και έτσι εκδηλώνει και τη σεξουαλική της επιθυμία.

Οι ορμόνες να σημειώσουμε παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι σε συνδυασμό με τη διέγερση, τον οργασμό και την ηδονή που στοχεύουν στην καλή σεξουαλική ζωή.

Συνεπώς, υπάρχουν διαταραχές σε αυτούς τους μηχανισμούς, αλλά το θετικό είναι πως υπάρχει η αντιμετώπισή τους.

Εκ πρώτης, προβλήματα που η ρίζα τους είναι οργανικής φύσεως εξετάζονται και αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και σκευάσματα από τον γυναικολόγο.

Στη σημερινή εποχή τα σεξουαλικά προβλήματα που αφορούν τη γυναίκα αντιμετωπίζονται με επιτυχία και αυτό συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ζευγαριού τόσο στο σεξουαλικό όσο και στο επικοινωνιακό επίπεδο.

Η ψυχοθεραπεία σε αυτή την περίπτωση βοηθά τον ειδικό να εστιάσει πάνω στο θέμα της επικοινωνίας των δύο συντρόφων ή και σε προβλήματα σχέσης γενικότερα για να ανακαλύψει πιθανά αίτια που επηρεάζουν τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας.

Καθώς η επικοινωνία θεωρείται βασικός άξονας μέσα σε μία σχέση, η λύση για τα προβλήματα πιθανότατα κρύβεται εκεί κι όταν ο θεραπευτής την ανακαλύψει αποκαθίσταται η επικοινωνία του ζευγαριού και εν συνεχεία τα σεξουαλικά προβλήματα.

Αυτό είναι αναμενόμενο, εφόσον, οι περιπτώσεις δείχνουν συνήθως πως η προβληματική επικοινωνία αντικατοπτρίζεται και στα σεξουαλικά προβλήματα της γυναίκας.

Η γυναίκα ως συναισθηματικό πλάσμα, αποζητά για να νιώθει ασφαλής, τη συντροφικότητα, τη ζεστασιά και την κατανόηση μέσα στη σχέση κι όταν δεν καλύπτει αυτή της την ανάγκη εμφανίζονται αρκετές φορές προβλήματα σεξουαλικής φύσεως.

Άλλος ένας λόγος που εμφανίζονται προβλήματα στη γυναίκα είναι όταν εκείνη προσπαθεί να επικοινωνήσει αυτά που νιώθει στον άνδρα και δεν μπορεί να το καταφέρει.

Η θέση του θεραπευτή σ’ αυτή τη φάση είναι σημαντική έτσι ώστε να φέρει στην επιφάνεια αυτό που αδυνατεί να κάνει η γυναίκα ώστε να γίνουν αντιληπτά στον άνδρα.

Γι’ αυτό τον λόγο αρκετά συχνά οι συνεδρίες μπορεί να ξεκινούν σε ατομικό επίπεδο με τη γυναίκα και στη συνέχεια γίνονται συνεδρίες μαζί με το ζευγάρι ώστε να αποκατασταθεί η μεταξύ τους επικοινωνία.

Ο ρόλος του θεραπευτή εδώ είναι διττός.

Από τη μία καλείται να αναδύσει τα επικοινωνιακά προβλήματα του ζευγαριού ώστε να κατανοεί ο ένας τις ανάγκες και τα θέλω του άλλου.

Από την άλλη να αναζωπυρώσει μεταξύ τους το πάθος και την ένταση των συναισθημάτων που με τη σειρά τους θα ξαναφουντώσουν τη σεξουαλικότητά τους.

Καλώς ή κακώς, οι σύντροφοι μέσα από την πολύτιμη πορεία της θεραπείας, αντιλαμβάνονται πως μία επιτυχημένη σχέση είναι αποτέλεσμα κατανόησης και δουλειάς και από τους δυο μαζί ώστε να μπορούν να συμπορεύονται.

Εκεί καταρρίπτονται στερεότυπα κι αντιλήψεις που διαστρεβλώνουν την αξία της σχέσης, του τύπου:

«Ο άνδρας είναι εγωιστής και νοιάζεται μόνο για τη δική του ικανοποίηση».

Και ότι «η γυναίκα καλείται να υπάρχει στο πλευρό του άνδρα μόνο για να τον ικανοποιεί και να τον υπηρετεί».

Διερευνώντας αντιλήψεις – σκέψεις – συμπεριφορές, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες εμπειρίες του ζευγαριού μέσα από τις προηγούμενες σεξουαλικές τους εμπειρίες και σχέσεις εν γένει, ο θεραπευτής πορεύεται ανάλογα και κατευθύνει τη γυναίκα και το ζευγάρι συνολικά.

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα;

Διαταραχές της Επιθυμίας για Σεξ & Μειωμένη Σεξουαλική Επιθυμία:

Η γυναίκα χάνει την όρεξή της για σεξ.

Οι αιτίες αρκετές όπως λόγοι ηλικίας, ορμονικοί, χρόνιες ασθένειες, άλλες σεξουαλικές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, παρενέργειες φαρμάκων και κακή συντροφική σχέση.

Σεξουαλική Αποστροφή:

Αιτίες μπορεί να είναι λόγοι ηλικίας, ορμονικοί, ψυχικές διαταραχές, παρενέργειες φαρμάκων, ασθένεια, ενώ συνήθως είναι η κατάληξη μιας χρόνιας πάλης με μια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία της ίδιας ή του συντρόφου της.

Διαταραχές της Διέγερσης:

Αιτίες του προβλήματος μπορεί να είναι οργανικοί παράγοντες, όπως η ηλικία, η εμμηνόπαυση, χειρουργεία στη κολπική περιοχή, διαβήτης, ορμονολογικοί λόγοι.

Ψυχολογικά μπορεί να υπάρχουν ψυχικές διαταραχές, ανικανοποίηση από τη σχέση της με το σύντροφό της, υπερβολικές προσδοκίες από την ίδια ή το σύντροφό της, ελλιπής εκπαίδευση ως προς τη σεξουαλικότητα κλπ.

Διαταραχές του Οργασμού:

Η γυναίκα νιώθει δυσφορία στο σεξ διότι δεν έχει κλειτοριδικό ή κολπικό οργασμό.

Πόνος κατά το Σεξ:

Κατά τη διαταραχή αυτή συμβαίνει ακούσιος σπασμός του έξω τριτημορίου του κόλπου με αποτέλεσμα ο κόλπος να κλείνει και να μην είναι δυνατή η διείσδυσή του ανδρικού μορίου.

Στις περιπτώσεις αυτές η γυναίκα δε μπορεί να κάνει σεξ και νιώθει μειονεκτικά. Δευτερογενείς διαταραχές πχ. κατάθλιψη είναι συχνές σε τέτοιες περιπτώσεις που η γυναίκα έχει πολύ μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Δυσπαρεύνια:

Επίμονος πόνος στα γεννητικά όργανα πριν, κατά ή μετά τη σεξουαλική πράξη. Η Συχνότητά της αγγίζει το 35% στις γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή.

Εν κατακλείδι, ένας καλός σεξολόγος-θεραπευτής μπορεί να κάνει θαύματα.

Μπορεί να ξεκλειδώσει τους φόβους, να μας μάθει να αγαπήσουμε το σώμα μας και να μοιραστούμε τη χαρά του δοσίματος στο κρεβάτι αλλά  και στη ζωή. Σε κάποιες περιπτώσεις, φυσικά, πρέπει να υπάρξει συνεργασία και ε γυναικολόγο.

Comments

comments