Το ριζότο είναι ένα από τα πιο ωραία πιάτα που έχει να μας προσφέρει η ιταλική κουζίνα. Πάντα με τη χαρακτηριστική κρεμώδη υφή του, μπορεί να συνδυαστεί με θαλασσινά, λαχανικά ή κρέας, και έτσι να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα.
Διαλέγουμε κατάλληλο ρύζι για το ριζότο, συνήθως arborio ή αν δε βρούμε, καρολίνα. Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν κυρίως Vialone nano ή arborio ή carnaroli. Αυτά είναι ποικιλίες ρυζιού με στρογγυλό, μικρό κόκκο που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα αμυλοπηκτίνης, μιας ουσίας που βοηθάει το ριζότο να χυλώσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα λιώνετε τη μαργαρίνη με ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το πράσο, το καρότο και την ντομάτα, μέχρι να μαλακώσουν για 5-6 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και το ανακατεύετε μέσα στα σοταρισμένα λαχανικά.
Ρίχνετε το κρασί και ανακατεύετε πάνω σε δυνατή φωτιά 3-4λεπτά, ώσπου να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώνετε με προσοχή αν ο ζωμός που θα χρησιμοποιήσετε είναι ήδη αλμυρός.
Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών λίγο – λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το ρύζι απορροφήσει τον ζωμό ρίχνετε και άλλο συνεχίζοντας να ανακατεύετε το ρύζι.
Συνεχίζετε την διαδικασία, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι εξωτερικά αλλά να κρατάει λίγο εσωτερικά (θα χρειαστεί 20′ περίπου)
Κατεβάζετε το ριζότο από τη φωτιά, προσθέτετε την υπόλοιπη μαργαρίνη με ελαιόλαδο
Ανακατεύετε και σερβίρετε προσθέτοντας, αν το επιθυμείτε, γραβιέρα τριμμένη.
ΥΛΙΚΑ
2/3 φλιτζανιού μαργαρίνη με ελαιόλαδο. 1 μικρή σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο. 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο. 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια. 1 πράσο σε λεπτές ροδέλες. 1 καρότο κομμένο σε λεπτές λωρίδες ( ζυλιέν ) 1 μέτρια ντομάτα,αποφλοιωμένη, δίχως σπόρους, κομμένη σε κυβάκια. 1½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα ½ κούπας. Λευκό ξηρό κρασί. 3½ φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών. Αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ποικιλία τριμμένων τυριών με γραβιέρα.