Σαν τον σκύλο με τη γάτα!

skulos-gata

Η φράση “Τσακώνονται σαν το σκύλο με την γάτα” δεν βγήκε τυχαία.

Από την άλλη έχουμε παραδείγματα των δύο θηλαστικών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη χωρίς προβλήματα.

Η αλήθεια είναι πως σκύλος και γάτα μπορούν να ζήσουν μαζί, αλλά κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι σκύλοι και οι γάτες δεν ήταν πάντα μέσα στο σπίτι μας και δεν ήταν πάντα υπό την φροντίδα μας. Στις περισσότερες χώρες περιπλανιόνταν στους δρόμους ψάχνοντας για τροφή σε κάδους απορριμμάτων.

Ο καθηγητής Δρ. Τζον Μπράντσο από το Πανεπιστήμιο της Σχολής Κτηνιατρικής Επιστήμης του Μπρίστολ εξηγεί πως τα σκυλιά κατάγονται από τους λύκους, οπότε όταν δύο βρεθούν απέναντι σε κάποια τροφή θα επικρατήσει ο πιο ισχυρός.

Οι γάτες, από την άλλη, κατάγονται από μοναχικά αρπακτικά ζώα.

Όταν πλησιάζουν φαγητό είναι αρκετά προσεκτικές, ωστόσο, δεν υποχωρούν εύκολα όταν αποφασίσουν πως θα το διεκδικήσουν.

Δηλαδή, αν βρεθεί ένας σκύλος και μία γάτα μαζί συγκρούονται… «σαν τον σκύλο με τη γάτα».

Και τα δύο ζώα θα προσπαθήσουν να εκφοβίσουν το ένα το άλλο με γαβγίσματα, γρυλίσματα ή φτύσιμο. Οι μάχες τους είναι σκληρές και δυνατές.

Αν αναρωτιέσαι αν είναι φυσικοί εχθροί, η απάντηση είναι ναι.

Τα περισσότερα σκυλιά αν είχαν την ευκαιρία θα έτρωγαν γατάκια και θα τα κυνηγούσαν όπως γίνεται με ό,τι τρέχει. Αυτό σημαίνει πως η μητέρα γάτα θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν σκύλο να πλησιάσει τα παιδιά της.

Φυσικά, και τα δύο ζώα μπορούν να συνυπάρξουν με αρμονία με το σωστό κίνητρο. Όταν μεγαλώνουν μαζί, μπορούν να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται.

Κατά την περίοδο της κοινωνικοποίησης, όπως λέγεται, μαθαίνουν πως να αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο, με μέλη τους είδους και μεταξύ τους, όποτε είναι απαραίτητο.

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου σας είναι ίσως ό,τι πιο σημαντικό για την ζωή του. Μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη.

Η πρώτη γνωριμία θα πρέπει να γίνει από απόσταση.

Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά στην πρώτη συνάντηση αυτό δεν πάει να πει πως τα πράγματα θα συνεχίσουν και έτσι.

Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να έχετε δώσει την δυνατότητα στη γάτα σας, εάν χρειαστεί,  να διαφύγει. Διαμορφώστε το σπίτι έτσι ώστε η γάτα να μπορεί να κρυφτεί ή να ανέβει κάπου όπου ο σκύλος δεν θα μπορεί να τη φτάσει.

Έτσι κι αλλιώς η γάτα είναι ζώο που της αρέσει να κάνει βόλτες πάνω από το έδαφος. Ενώ ο σκύλος προτιμάει να πατάει τα πόδια του στη γη.

Μεγάλη σημασία έχει ο χαρακτήρας του κάθε ζώου, του οικοδεσπότη -εκείνου, δηλαδή, που βρίσκεται ήδη στο σπίτι- και του νεοφερµένου.

Αν το ζώο-οικοδεσπότης είναι φιλικό και του αρέσει το παιχνίδι και η συντροφιά, η συµβίωση είναι εύκολη και ευχάριστη· αν το νεοφερμένο είναι θαρραλέο, φιλικό και προσαρμόσιμο (ειδικά όταν πρόκειται για γάτα), τόσο το καλύτερο, καθώς η συµβίωση ξεκινά πιο εύκολα και εξελίσσεται.

Τις πρώτες ημέρες καλό είναι να μην αφήνετε σκύλο και γάτα πολλές ώρες μαζί. Αυξήστε το χρόνο σιγά-σιγά. Επίσης μην τους ταΐζετε στον ίδιο χώρο.

Αυτή η περίοδος κοινωνικοποίησης είναι συνήθως για τα κουτάβια 5-12 εβδομάδων και για τα γατάκια 4-8 εβδομάδων.

Πηγή:  Τμήμα του κειμένου από bovary.gr

Comments

comments