Τερατώδης άποψη ανδρών: «Οι γυναίκες απολαμβάνουν τη σεξουαλική παρενόχληση και την προκαλούν»!

parenoxlhsh

Η παρενόχληση σεξουαλικού χαρακτήρα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το άγγιγμα ή ακόμη και σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου.

Κάποιες φορές, όμως, ίσως δεν είναι εύκολο να διακρίνεις αν πρόκειται για πείραγμα, φλερτ ή σεξουαλική παρενόχληση.

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.

Δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τη σωματική βία αλλά και πιο διακριτικές μορφές βίας όπως τον εξαναγκασμό – αναγκάζοντας κάποιον να κάνει κάτι που δεν θέλει.

Μπορεί να έχει τη μορφή μιας μακροχρόνιας κατάστασης – επαναλαμβανόμενα σεξουαλικά «αστεία», συνεχείς (ανεπιθύμητες) προτάσεις για ραντεβού, ή ανεπιθύμητο φλερτάρισμα σεξουαλικής φύσεως.

Μπορεί επίσης να είναι ένα μεμονωμένο συμβάν – να ακουμπήσεις ή να χαϊδέψεις κάποιον άπρεπα, ή ακόμη και να τον κακοποιήσεις σεξουαλικά ή να τον βιάσεις.

Στο Μαρόκο, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη οι άνδρες, σε μεγάλο ποσοστό, υποστήριξαν ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν τη σεξουαλική παρενόχληση.

Η έρευνα έγινε από τη Μονάδα Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και απάντησαν 5.000 άντρες ηλικίας από 18-59 ετών.

Κατά τη γνώμη των αντρών, η γυναίκα κολακεύεται όταν πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή της.

Τα ποσοστά των ερωτηθέντων που είχαν παρενοχλήσει γυναίκες ήταν αρκετά μεγάλα.

Το 31% των Λιβανέζων και το 64% των ανδρών από την Αίγυπτο, παραδέχθηκαν ότι είχαν ενοχλήσει σεξουαλικά γυναίκες ακόμη και σε δημόσιο χώρο.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν πίστευαν ότι έκαναν κάτι κακό και ότι οι γυναίκες ενοχλήθηκαν.

Αυτό που χαρακτήρισαν ως πλάκα ήταν από σχόλιο και έντονο κοίταγμα, μέχρι βίαιο άγγιγμα και βιασμό.

Κοινή άποψη και στις τέσσερις χώρες ήταν ότι στις γυναίκες αρέσει να της παρενοχλούν και το προκαλούν.

Θα είχε ενδιαφέρον πάντως αν τους ρώταγαν πως θεωρούν μια τέτοια επίθεση στην αδελφή ή τη γυναίκα τους.

Σεξουαλική παρενόχληση στην Ελλάδα

Έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, έδειξε ότι το 43% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί τουλάχιστον μια φορά, κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το 36% των Ελληνίδων έχει δεχτεί ακραίας μορφής σεξουαλική παρενόχληση, όχι όμως απαραίτητα βιασμό.

Comments

comments