Φτιάξτε ένα καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού εύκολα και γρήγορα. Το σπιτικό υποβρύχιο με γεύση μαστίχα θυμίζει… μανούλα και μας γυρίζει πίσω, στα χρόνια της αθωότητας!!!
Τώρα που μπήκε η άνοιξη και ο καιρός σταδιακά ζεσταίνει το σώμα μας, χρειάζεται περισσότερο νερό. Επιπλέον, ξεκινάμε να καλούμε φίλους στη βεράντα (όσο ο ήλιος είναι χαμηλά και μας ζεσταίνει με τις ακτίνες του).
Συνδυάζοντας λοιπόν τις ανάγκες για περισσότερη ενυδάτωση και τη χαρά της δημιουργίας βρήκαμε και φτιάξαμε, για να έχουμε πρώτοι άποψη, σπιτικό υποβρύχιο μαστίχα. Γίνεται εύκολα, είναι μυρωδάτο, γευστικό και μας γυρίζει στην παιδική μας ηλικία.
Πρόκειται για ένα κέρασμα που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και έχει συγκριτικά με άλλα γλυκά ελεγχόμενες θερμίδες. Επιπλέον η μαστίχη είναι ευεργετική στον οργανισμό και συνιστάται να την καταναλώνουμε συχνά.
Όπως διαβάσαμε στο vita θα χρειαστείτε:
Υλικά συνταγής
1.280 γρ.ζάχαρη
640 γρ.νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
6 «δάκρυα» μαστίχας ή
1 κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
Σκεύη
1 μέτρια κατσαρόλα
1 μεγάλη γαβάθα
1 ξύλινη κουτάλα
1 γουδί και 1 γουδοχέρι (για την κονιορτοποίηση της μαστίχας)
1 αποστειρωμένο βάζο 500 γρ., με καπάκι
Πώς θα το παρασκευάσετε
1. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και το ξαφρίζετε.
2. Μετά, αφήνετε για 15 λεπτά το σιρόπι να βράσει χωρίς να το ανακατεύετε και, όταν δέσει καλά -τόσο ώστε αν ρίξετε μία σταγόνα σε ένα κρύο ποτήρι νερό, να βυθιστεί στον πάτο και να σχηματίσει ένα μαλακό μπαλάκι-, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
3. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει τόσο που να μπορείτε να βάλετε μέσα το δάχτυλό σας χωρίς να καείτε, ρίχνετε μέσα την κοπανισμένη μαστίχα σε σκόνη και ανακατεύετε.
4. Μεταφέρετε το σιρόπι σε μια μεγάλη γαβάθα και αρχίζετε να ανακατεύετε τη μαστίχα με την ξύλινη κουτάλα. Για να ασπρίσει το σιρόπι, θα χρειαστούν τουλάχιστον 25 λεπτά «γύρισμα», και προς το τέλος, καθώς η μαστίχα θα πήζει, είναι αρκετά κοπιαστικό. Σε αυτή την τελευταία φάση, λοιπόν, καλό είναι να βρείτε κάποιον πρόθυμο να σας βοηθήσει, άλλοτε κρατώντας τη γαβάθα κι άλλοτε «γυρίζοντας» με την κουτάλα.
5. Φυλάξτε το γλυκό σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς.
Nα ξέρετε το «υποβρύχιο» που θα φτιάξετε είναι πιο σκληρό από το αντίστοιχο βιομηχανοποιημένο, επειδή δεν περιέχει γλυκόζη.
Για να αρωματίσετε το γλυκό, εκτός από μαστίχα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, ή ψιλοκοπανισμένο κουκουνάρι.
Αν έχετε «δάκρυα» μαστίχας και πρέπει να τα κάνετε σκόνη, για να μη σας κολλήσουν στο γουδί, βάλτε τα προηγουμένως στην κατάψυξη για λίγη ώρα και κοπανίστε τα μαζί με 1/5 κουταλάκι ζάχαρη.