Ο σολομός είναι μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Αποτελεί το ‘Α’ και το ‘Ω-3’ της διατροφής, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – σημαντικών δομικών μονάδων των κυτταρικών μεμβρανών – που δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας στα νοσήματα φθοράς.
Ο σολομός, αποτελεί εξαιρετικά νόστιμη τροφή με καρδιοπροστατευτική δράση, που αξίζει να δοκιμάσετε και να εντάξετε στις διατροφικές σας επιλογές. Γενικότερα, η συχνή κατανάλωση ψαριών από όλες τις ηλικίες είναι απαραίτητη, αφού προκύπτουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ο σολομός, συνδράμει στην ελάττωση της κατάθλιψης, των προβλημάτων όρασης, της ψωρίασης, της νόσου Alzheimer, των αρθριτικών και της οστεοπόρωσης, (λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων), συμβάλλοντας παράλληλα στην επανάκτηση της μνήμης και της αύξησης της αντοχής στο αλκοόλ, εξαιτίας της ακετυλοχολίνης που περιέχουν.
Όσον αφορά τη μαγειρική του, η καλύτερη λύση είναι το ψήσιμο (10 λεπτά ψήσιμο ανά εκατοστό ψαριού) ή το βράσιμό του, συνοδευμένο με μανιτάρια. Μπορεί να γίνει με κατάλληλη επεξεργασία καπνιστός ή παστός, προσδίδοντας μια ξεχωριστή γευστική απόλαυση, ενώ σε κονσέρβα ταιριάζει απόλυτα σε σαλάτες, ζυμαρικά, σούπα ή πίτσα.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι κατάλληλη για ένα επίσημο γεύμα, καθώς και για να εντυπωσιάσετε την οικογένειά ή και τους αγαπημένους σας.
Υλικά
6 φιλέτα σολομού
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1κ.σ. λευκό κρασί
1κ.σ. μέλι
1/3 κούπας ξίδι μπαλσάμικο
4κ.γ. μουστάρδα Dijon
αλάτι, πιπέρι
1κ.σ. φρεσκοκομμένη ρίγανη
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C. Καλύψτε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και ψεκάστε το με λίγο λάδι.
2. Λαδώστε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε τις σκελίδες σκόρδου μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το λευκό κρασί, το μέλι, το μπαλσάμικο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε τα να σιγοβράζουν για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να πήξει λίγο.
3. Απλώστε τα φιλέτα σολομού στο αλουμινόχαρτο και με ένα πινέλο, αλείψτε τα με τη σάλτσα. Έπειτα πασπαλίστε με τη ρίγανη.
4. Ψήστε τα φιλέτα για 10 με 14 λεπτά ή μέχρι η σάρκα να διαλύεται εύκολα με πιρούνι. Αλείψτε τα φιλέτα με όση σάλτσα έμεινε, αλατοπιπερώστε και μεταφέρετέ τα σε μια πιατέλα, αφήνοντας την πέτσα στο ταψί. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ψητά λαχανικά και αρωματικό ρύζι.