Στήβεν Χώκινγκ: Ο άνθρωπος που αψήφησε τους νόμους!

zdf

 

«Οσο άσχημη κι αν φαίνεται η ζωή, όπου υπάρχει ζωή υπάρχει ελπίδα». Η φράση ανήκει στον βρετανό επιστήμονα Στίβεν Χώκινγκ, έναν άνθρωπο που ποτέ δεν σταμάτησε να ελπίζει, παρότι ανήκει σε εκείνους που γνωρίζουν πολύ καλά πόσο άσχημα μπορεί να φερθεί η ζωή. Ο Στίβεν Χώκινγκ είναι ο άνθρωπος που από τα 21 του ως και σήμερα (έκλεισε τα 72 στις 8 Ιανουαρίου) δεν έχει σταματήσει να δίνει τη μάχη της επιβίωσης. Στην ηλικία των 21 διαγνώστηκε με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα, η οποία τον καθήλωσε εφ’ όρου ζωής σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτρέποντάς του την επικοινωνία μόνο μέσω συσκευής ομιλίας. Αυτό βεβαίως δεν εμπόδισε τον Χώκινγκ στο έργο του.

 

Ως επιστήμονας αφοσιώθηκε με απίστευτη επιμονή στην αναζήτηση της μίας και μοναδικής αιτιολογικής εξίσωσης για το Σύμπαν και τον Χρόνο. Ο Χώκινγκ ξεπέρασε κάθε αντιξοότητα και κάθε εμπόδιο επιμένοντας στην αναζήτηση των ορίων της Θεωρητικής Φυσικής. Χάρη στο έργο του το όνομα Στίβεν Χώκινγκ άρχισε να εμφανίζεται σε αναζητήσεις που εμπεριείχαν εκείνο του Αλμπερτ Αϊνστάιν. Το ανανεωμένο βιβλίο του καθηγητή «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

 

Είναι Επίτιμος Συνεργάτης της Βασιλικής Κοινωνίας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χώκινγκ ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.

 

Ο Χώκινγκ έχει συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το A Brief History of Time( To χρονικό της ζωής μου) έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ. Το βιβλίο είναι σαν να διαβάζεις την αποχαιρετιστήρια επιστολή ενός επιστήμονα που εμφανίζεται στην ανθρωπότητα μία φορά στα εκατό χρόνια – ενός ανθρώπου που αρνήθηκε τη μοίρα του, αψήφησε τον θάνατο, αποδέχθηκε τη φύση του και απέδειξε πως, ακόμη και παράλυτος, μπορείς να σκέφτεσαι, να ερωτεύεσαι, να δημιουργείς, να κάνεις πράγματα.

 

Η αίσθηση να έχεις ένα εντελώς λειτουργικό μυαλό μέσα σε ένα σώμα που σε περιορίζει, και σε κρατά καθηλωμένο, είναι τρομακτική.

 

«Ήταν μια λαμπρή περίοδος. Ήμουν ζωντανός και έκανα έρευνα στη θεωρητική φυσική. Ήθελα να γνωρίζω γιατί υπάρχει το σύμπαν – γιατί υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από το τίποτε. Είμαι ευτυχής αν κατάφερα να προσθέσω κάτι στην κατανόηση του Κόσμου μας».

 

Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής τοποθετημένος κάτω από την αναπηρική πολυθρόνα του Χόκινγκ, μετατρέπει σε λέξεις κάθε σύσπαση στο μάγουλο του καθηγητή. Ως αποτέλεσμα, ο συγγραφέας κατόρθωσε, με βασανιστικά αργό ρυθμό, να συνθέσει ένα μεστό κείμενο 21.000 λέξεων στο οποίο αναλύει το πρωτοποριακό έργο του στην κβαντική κοσμολογία, στις μαύρες τρύπες του διαστήματος και στη θεωρία των πάντων.

 

Παράλληλα, αποκαλύπτει την προσωπική ζωή του, από την παιδική ηλικία του στο μεταπολεμικό Λονδίνο, τη διάγνωσή του με τη νόσο των κινητικών νευρώνων σε ηλικία 21 ετών και τα αλλεπάλληλα, ευτυχώς άκαρπα ραντεβού του με τον θάνατο, μέχρι τους δύο γάμους του, τις αμφιλεγόμενες περιστάσεις που οδήγησαν στη διάλυσή τους, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της σωματικής παράλυσης, την ατσάλινη θέληση για ζωή και την ανάδειξή του σε διασημότητα.

 

Το 2014 η αυτοβιογραφία του έγινε ταινία με τίτλο ”Η θεωρία των πάντων”. Οταν ο σεναριογράφος και παραγωγός της «Θεωρίας των πάντων» Αντονι Μακ Κάρτεν διάβασε το βιβλίο «Travelling to Infinity: My Life with Stephen Hawking» (Ταξιδεύοντας προς την αιωνιότητα: Η ζωή μου με τον Στίβεν Χόκινγκ) που έγραψε η πρώην σύζυγος του Χώκινγκ, «είδε» μέσα του «μια ταινία για μια υπέροχη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο πολύ έντονα και ευφυή μυαλά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τόσο τους φυσικούς περιορισμούς της ασθένειας όσο και τη δόξα που ήρθε στη ζωή τους».

 

Ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει τους συντελεστές της ταινίας και το έκανε με ένα μικρό, αλλά «θερμό» μήνυμα:

 

«Είναι αρκετά συναρπαστικό να αποτελείς το κεντρικό θέμα μια ταινίας. Σε κάνει να συνειδητοποιείς πόσο μικρή είναι η ζωή, όταν αφαιρέσεις τα βαρετά της σημεία.Αλλά σοβαρά τώρα, είναι τιμή μου το έργο αυτό που έγινε για τη ζωή μου. Πάντα να υποστηρίζετε αυτούς που αγωνίζονται και πάντα να επιβάλλετε τα «θέλω» σας, ακόμα κι όταν νομίζετε πως δεν μπορείτε», έγραψε ο Hawking στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

 

Οι πιο διαδεδόμενες δηλώσεις του:

 

10. “Ο Αϊνστάιν έκανε λάθος όταν είπε ότι «o Θεός δεν παίζει ζάρια». Αν αναλογιστούμε τις μαύρες τρύπες θα δούμε ότι όχι μόνο παίζει ζάρια ο Θεός, αλλά πολλές φορές τα ρίχνει και εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε.”

 

09. “Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο.”

 

08. “Ο σκοπός μου είναι απλός. Είναι η απόλυτη κατανόηση του Σύμπαντος. Γιατί είναι όπως είναι και γιατί υπάρχει.”

 

07. “Βρίσκω ότι η Αμερικάνικη και η Σκανδιναβική προφορά πιάνουν περισσότερο στις γυναίκες.” – Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Αμερικάνικη προφορά στον μηχανισμό ομιλίας του.

 

06. “Κάποιος μου είπε ότι κάθε εξίσωση που θα συμπεριλάμβανα στο βιβλίο μου, θα μείωνε κατά το ήμισυ τις πωλήσεις του. Στο τέλος, έβαλα μια εξίσωση, την διάσημη εξίσωση του Αϊνστάιν (E=mc2). Ελπίζω ότι αυτό δεν θα τρομάξει τους μισούς από τους πιθανούς αναγνώστες μου.”

 

Stephen Hawking

 

05. “Οι προσδοκίες μου μειώθηκαν στο 0 όταν έγινα 21 χρονών. Από τότε τα πάντα είναι ένα μπόνους.”

 

04. “Για να εμφανιστεί αυτό το διάγραμμα σωστά, θα χρειαζόμουν μια οθόνη 4 διαστάσεων. Ωστόσο, εξαιτίας των περικοπών της Κυβέρνησης, μπορούμε να παρέχουμε μόνο μια οθόνη 2 διαστάσεων.”

 

03. “Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία.”

 

02. “Η όλη ιστορία της επιστήμης είναι η σταδιακή συνειδητοποίηση ότι τα γεγονότα δεν συμβαίνουν με αυθαίρετο τρόπο, αλλά αντικατοπτρίζουν μια υποκειμενική σειρά, η οποία μπορεί να είναι ή και να μην είναι εμπνευσμένη.”

 

01. “Η αιωνιότητα είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά προς το τέλος της.”

 

Πηγές : tovima.gr , entertainment.gr, Wikipedia

 

Comments

comments