Ψώνια στο Super Market: 6+2 tips για να ψωνίζετε “έξυπνα” και οικονομικά

Αχ αυτό το super market… κάθε φορά που πρέπει να πάω με πιάνει απελπισία. Βαριέμαι, βρίσκω πως είναι χάσιμο χρόνου, ξοδεύω τα μαλλιά της κεφαλής μου και γενικώς νιώθω πως είναι μια από τις χειρότερες δουλειές.

Αφήστε που μονίμως βλέπω νέα συσκευασία με τυροπιτάκια, καινούργια σαμπουάν που χάνομαι γιατί δεν ξέρω τις διαφορές τους, 30 διαφορετικές συσκευασίες από σερβιετάκια έτσι για να πετάω από χαρά και κόσμο και κοσμάκι να αγοράζει λες και πάμε σε πόλεμο.

Ψάχνοντας και θέλοντας να μοιραστώ μαζί σας τον πόνο μου ανακάλυψα 6+2  tips για να κάνετε και να κάνω και εγώ καλύτερες αγορές, στο super market.

Τα 6+2αυτά tips θα μας βοηθήσουν να αγοράζουμε με σύνεση και να κάνουμε τις αγορές που πραγματικά έχουμε ανάγκη.

1 Μην πηγαίνετε για ψώνια πεινασμένοι

Εάν έχει μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα από το τελευταίο σας γεύμα καταναλώστε ένα σνακ προτού κάνετε τα ψώνια σας.

Καλές, εύκολες και γρήγορες επιλογές είναι τα φρούτα, μία μικρή χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί, μια μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως, ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με 1-2 κριτσίνια, ένα μικρό παξιμάδι με τυρί μειωμένων λιπαρών, άντε και επειδή είμαι γενναιόδωρη μια σοκολάτα με stevia.

Μάλιστα, μία νέα έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης επιβεβαιώνει το παραπάνω, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές πρέπει να αποφεύγουμε να ψωνίζουμε όταν είμαστε πεινασμένοι, γιατί συνήθως επιλέγουμε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας.

2 Οργανώστε το εβδομαδιαίο σας μενού

Προτού πάτε για ψώνια σκεφτείτε τι φαγητά θα θέλατε να μαγειρέψετε τις επόμενες μέρες και υπολογίστε πόσο συχνά θα τα καταναλώσετε, ώστε να κάνετε σωστή επιλογή στις ποσότητες που θα αγοράσετε.

Προσπαθήστε να εντάξετε σε σωστές αναλογίες τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια και τα όσπρια.

3 Φτιάξτε μια λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε

Αφού έχετε ήδη προκαθορίσει τα γεύματα της εβδομάδας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα σνακ, δεν μένει παρά να τα καταγράψετε και να κερδίσετε με αυτό τον τρόπο χρόνο και χρήμα.

Μη ξεχνάτε ότι καλό θα ήταν η λίστα σας να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε να τρέφεστε σωστά. Αν έχετε οικονομική στενότητα αγοράστε φρέσκιες σαλάτες και όχι έτοιμες με διάφορες μείξεις, περιορίστε το κρέας και φάτε όσπρια και προς Θεού μην αγοράζετε μερίδες έτοιμου προ μαγειρεμένου φαγητού. Αυτά βέβαια αν είστε πολυπληθείς. Αν είστε ένα άτομο αξίζει η επιλογή τους αφού δε συμπεριλαμβάνουν την κατανάλωση του ρεύματος, του λαδιού και φυσικά του χρόνου σας.

4 Προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από τις προσφορές στα τρόφιμα

Πολλές φορές δελεαζόμαστε από τις προσιτές τιμές και παρασυρόμαστε σε άσκοπες αγορές, με αποτέλεσμα είτε να αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες και να λήγουν προτού καταναλωθούν.

Συνήθως αφορούν σε τσιπς, σοκολάτες και όχι κυρίως τρόφιμα. Δηλαδή αποκλειστικά τα περιφερειακά που δεν τα χρειαζόμαστε και είναι τίγκα σε θερμίδες και περιττές ουσίες.

5 Διαβάστε τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων

Ρίξτε μια ματιά στα συστατικά, την ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξης, ιδιαίτερα στα προϊόντα σε προσφορά. Μη διαβάζετε μόνο τις θερμίδες στα τρόφιμα που επιλέγετε, δώστε σημασία και στα υπόλοιπα συστατικά όπως τα κορεσμένα λιπαρά, οι φυτικές ίνες, τα σάκχαρα και το νάτριο. Αυτό κυρίως αν αγοράζετε κονσέρβες και συσκευασμένα είδη όπως μπισκότα και έτοιμα φαγητά.

6. Προτιμήστε τα 1+1 προϊόντα

Η μέση τιμή τους χαμηλώνει και έτσι εξοικονομείτε χρήματα. Τόσο σε απορρυπαντικά, όσο και στα κατεψυγμένα, σαλάτες, χυμούς, τυριά συσκευασμένα και βούτυρα.

7. Προτιμήστε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Τα φτιάχνουν οι ίδιες εταιρίες. Γιατί να πληρώνετε τη συσκευασία ή και τη διαφήμισή τους;

8. Αν έχετε χρόνο τσεκάρετε μέσα από το διαδίκτυο τις προσφορές του κάθε super market και επιλέξτε 2 αλυσίδες της αρεσκείας σας που ωστόσο είναι κοντά η μια με την άλλη.

Μπορείτε να δείτε τα sites:
-prosfores-fylladia.gr
-killdeal.gr
-timimas.gr

Οι εν λόγω συμβουλές μάς βοηθούν να κάνουμε στοχευμένες αγορές, μια που οι low budget καταναλωτικές μας συνήθειες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Επίσης, θα πρότεινα να μη πηγαίνετε με μικρά παιδιά.

Όλο και κάτι θέλουν και ενίοτε χαλάνε το σύμπαν  αν δεν τους πάρετε σοκολάτες, καραμέλες, τσίχλες, παγωτά και αγαπημένα γιαούρτια. Δηλαδή ό,τι βλέπουν μέσα από τις διαφημίσεις.

Άλλωστε αποτελεί εξυπνάδα να αγοράζεις έξυπνα και όχι συναισθηματικά. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε υποχρέωση στον εαυτό μας να κάνουμε σωστές επιλογές τόσο σε επίπεδο διατροφικών συνηθειών όσο και αλλαγή πλεύσης στη διαχείριση του πορτοφολιού μας και του οικογενειακού μας προϋπολογισμού.

Α και ένα τελευταίο κρατήστε μικρό καλάθι. Βοηθά γιατί δε χωράει πολλά πράγματα και βαραίνει…  Με αυτά και με αυτά εγώ τελείωσα το άρθρο. Εσείς έχετε να συμπληρώσετε άλλες συμβουλές; Να ξέρετε είναι ευπρόσδεκτες!

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!