Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν βιώνουμε ερωτική απογοήτευση;

 

4110_tall

Έχει συμβεί σε όλους μας. Ένας χωρισμός, μία ερωτική απογοήτευση συνοδεύονται πάντοτε από δυσάρεστα συναισθήματα και, πολλές φορές, σωματικά συμπτώματα. Τι συμβαίνει, όμως, πραγματικά στο σώμα μας;

1. Τη στιγμή, αμέσως μετά από έναν ξαφνικό χωρισμό, οι παλμοί της καρδιάς πέφτουν, σύμφωνα με έρευνα που έγινε και εξέτασε τους παλμούς της καρδιάς των ατόμων έπειτα από μία κοινωνική απόρριψη.

2. Μετά το πρώτο σοκ, έρχεται το μεγάλο άγχος («τι έκανα λάθος», «θα είμαι για πάντα μόνος/η;»). Το άγχος αυτό μπορεί να επηρεάσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό. Επίσης, μπορεί να επηρεαστεί ο ύπνος, η χώνεψη και το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Νιώθετε σαν να έχετε σωματικό πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τον πόνο της κοινωνικής απόρριψης ή της απώλειας επεξεργάζονται και τον σωματικό πόνο.

4. Δεν μπορείτε να σκεφτείτε λογικά και είστε πιο αυθόρμητοι από το φυσιολογικό. Οι δεξιότητες της κριτικής σκέψης και η αυτοσυγκράτηση παρουσιάζουν πτώση μετά από μία κοινωνική απόρριψη.

5. Μπορεί να είχατε ορκιστεί ότι δεν θα το κάνετε, αλλά κοιτάζετε μία φωτογραφία που είστε οι δυο σας ή χαζεύετε το προφίλ του/της στο Facebook. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neurophysiology, οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν κάποιος επιθυμεί ναρκωτικά ή είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών είναι οι ίδιες που ενεργοποιούνται όταν βλέπετε μία φωτογραφία. Ο εγκέφαλός σας θεωρεί ότι είστε ακόμα ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι.

6. Στην αρχή έχετε όρεξη να κάνετε παρέα μόνο με το φαγητό σας, αλλά στη συνέχεια αυτή διάθεση ξεθωριάζει καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης ανεβαίνουν και χάρη στην ορμόνη αυτή κινητοποιείστε και αναζητάτε την κοινωνική επαφή.

7. Ύστερα από μήνες, ακόμα κι αν έχετε προχωρήσει στη ζωή σας μπορεί να παρατηρήσετε έντονη τριχόπτωση. Μπορεί να μην υπάρχει πλέον το άγχος στη ζωή σας, αλλά τα αρνητικά συναισθήματα που βιώσατε τους προηγούμενους μήνες μπορεί να εκδηλωθούν μετά από καιρό.

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στο θέμα ήταν:
Naomi Eisenberger, PhD, Associate Professor, UCLA Department of Psychology
Geoff MacDonald, PhD, associate professor of psychology at the University of Toronto
Lucy Brown, PhD, Clinical Professor, Department of Neurology, Einstein College of Medicine
Nathan DeWall, PhD, psychologist at the University of Kentucky

Το θέμα αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.

 

Πηγή

Comments

comments