Το όνομα τσουρέκι προέρχεται από την λέξη corek που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Το όνομα τσουρέκι υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής και έκτοτε ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τη δική μας εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα βούτυρο και αυγά.
Είναι συμβολικό γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί! Και το ψωμί συμβολίζει τη ζωή. Οι πλεξούδες και οι κόμποι του προέρχονται από τους ειδωλολάτρες ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Εμείς, ως παραλλαγή, θα φτιάξουμε τσουρέκι με σοκολάτα.
ΥΛΙΚΑ
240 γρ. ζάχαρη,
160 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο,
200 γρ. γάλα,
70 γρ. μαγιά,
1 πρέζα αλάτι,
3 αβγά,
600 γρ. αλεύρι,
3 κουταλάκια μαχλέπι.
Για το γλάσο σοκολάτας:
400 γρ. κουβερτούρα,
400 ml κρέμα γάλακτος.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα ετοιμάζω το προζύμι. Στο χλιαρό γάλα (όχι καυτό) λιώνω τη μαγιά και προσθέτω λίγο αλεύρι και το αλάτι να γίνει χυλός.
Το αφήνω να φουσκώσει σκεπασμένο με διάφανη πλαστική μεμβράνη (για 1 ώρα περίπου). Χτυπάω το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτω τα αβγά. Τέλος ρίχνω το προζύμι, το μαχλέπι και αρχίζω να προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με το χέρι (δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα). Το αφήνω να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί.
Κόβω τη ζύμη σε κομμάτια και πλάθω τα τσουρέκια σε πλεξίδες. Τα τοποθετώ σε λαδόκολλα (αν θέλω- πριν τα ψήσω- τα αλείφω με χτυπημένο κρόκο αβγού και αφού φουσκώσουν πάλι τα ψήνω στους 170°C (πάνω κάτω αντίσταση) μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν χρώμα και από κάτω (30-40 λεπτά).
Αν τα πατήσω με το δάχτυλό μου και η ζύμη επανέρχεται είναι ψημένα. Τα αφήνω να κρυώσουν στη λαμαρίνα. Και αφού κρυώσουν τα περνώ με γλάσο.
Ετοιμάζω το γλάσο σοκολάτας: Λιώνω τη σοκολάτα σε bain marie
και προσθέτω την κρέμα γάλακτος.
Το γλάσο αυτό σταθεροποιείται σε λίγες ώρες αλλά παραμένει μαλακό.
Πηγές: Βικιπαιδεία, xrysessyntages.com