Το βερίκοκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, σίδηρο, φυτικές ίνες, τρυπτοφάνη και κάλιο, προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και μάλιστα βοηθά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα και πιθανώς και του παγκρέατος.
Περιέχει βήτα καροτίνη η οποία βοηθά στη μείωση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα.
Μια νόστιμη και τραγανή τάρτα με βερίκοκα θα δώσει χαρά στους οικείους σας και συγχρόνως θα θωρακίσει τον οργανισμό τους, ενδυναμώνοντάς τον.
Τι θα χρειαστείτε:
Για τη βάση
1 πακέτο ζύμη σφολιάτας
αλεύρι για το πασπάλισμα
1 φλιτζάνι ρεβίθια ή φασόλια
Για τη γέμιση
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά μετρίου μεγέθους
1/3 φλιτζάνι αμύγδαλα λευκά αλεσμένα
1 1/2 κουτ. σουπ. ινδοκάρυδο τριμμένο
ξύσμα και χυμό από 1/2 μικρό μανταρίνι
2 φλιτζάνια βερίκοκα κομπόστα στραγγισμένα, κομμένα στα δύο ή
1/2 κιλό βερίκοκα φρέσκα
1 κουτ. σουπ. ζάχαρη άχνη για το γλασάρισμα, και έξτρα για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190ο στον αέρα βάζετε ένα βαρύ παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων 25×35 εκ. για να προθερμανθεί. Ανοίγετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την στρώνετε στο ταψί.
Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη βάση της ζύμης και έπειτα απλώνετε μια λαδόκολλα από πάνω, ρίχνετε τα φασόλια ή τα ρεβίθια και πιέζετε ελαφρά. Με αυτό τον τρόπο η ζύμη της σφολιάτας δε θα φουσκώσει και δε θα σηκωθεί καθώς ψήνεται.
2. Βάζετε τη ζύμη και ψήνετε για 15′, έπειτα βγάζετε τα φασόλια ή τα ρεβίθια και τη λαδόκολλα και ψήνετε για άλλα 10′ μέχρι να στεγνώσει και να ροδίσει. Αφήνετε το ταψάκι μέσα στον φούρνο και βάζετε τη ζύμη στην άκρη να κρυώσει.
3. Χρησιμοποιείτε το μίξερ χειρός, και χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρεμώδες, στη συνέχεια προσθέτετε τα αυγά σταδιακά. Χρησιμοποιείτε μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτετε τα αμύγδαλα, το ινδοκάρυδο και το ξύσμα του μανταρινιού.
4. Με ένα κουτάλι απλώνετε επάνω από τη ζύμη, έπειτα βάζετε από πάνω τα βερίκοκα, με το εξωτερικό κοίλο μέρος να είναι προς τα επάνω. Βάλτε τη τάρτα πίσω στο ταψάκι και ψήστε για άλλα 30′-35′ μέχρι να ροδίσει (για να μη σας σκουρύνει πολύ καλύψτε με αλουμινόχαρτο).
5. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό μανταρινιού. Με ένα κουτάλι απλώνετε το μείγμα πάνω από την τάρτα και πασπαλίζετε με το ινδοκάρυδο. Το βάζετε πάλι στον φούρνο για 5′-10′ για να γυαλίσει. Αν θέλετε πριν τη σερβίρετε τη πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη και λίγη τριμμένη καρύδα.