Τα άτομα με εθισμό στο διαδίκτυο έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης

Οι άνθρωποι που κάνουν υπερχρήση του διαδικτύου και έχουν εθισμό στο διαδίκτυο μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 29ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP).

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο McMaster, στον Καναδά, χρησιμοποίησαν δύο κλίμακες για να αξιολογήσουν την χρήση του διαδικτύου σε φοιτητές. Η μία κλίμακα ήταν το Internet Addiction Test (IAT), το οποίο αναπτύχθηκε το 1998, πριν την τεράστια διάδοση των smartphones. Οι ερευνητές ανέπτυξαν, επίσης, μια νέα κλίμακα με βάση τα σύγχρονα πρότυπα χρήσης του διαδικτύου.
Η χρήση του διαδικτύου έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία 18 χρόνια, αφού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται μέσω αυτού, ανεβάζουν υλικό, χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη χρήση του διαδικτύου σε συνολικά 254 φοιτητές και ανέλυσαν τα αποτελέσματα που αφορούσαν την ψυχική τους υγεία. Με βάση τα αποτελέσματα τους στο IAT, 33 μαθητές διαπιστώθηκε ότι είχαν εθισμό στο διαδίκτυο, αλλά με βάση τη νέα κλίμακα, ο αριθμός ανέβηκε στους 107.

internet

Η ερευνητική ομάδα υπέβαλλε, επίσης, στους φοιτητές σε δοκιμασίες αυτοαναφοράς, προκειμένου να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και το πώς αυτός επηρεάζει την ψυχική τους υγεία. Αυτές οι δοκιμασίες επικεντρώθηκαν σε παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το στρες, η παρορμητικότητα, η έλλειψη προσοχής και το Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που είχαν εθισμό στο διαδίκτυο και στις δύο κλίμακες είχαν περισσότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση καθημερινών δραστηριοτήτων.

«Τα άτομα με εθισμό στο διαδίκτυο είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και συμπτωμάτων στρες, προβλήματα με τον προγραμματισμό και τη διαχείριση του χρόνου, υψηλότερα επίπεδα παρορμητικότητας, καθώς και συμπτώματα ADHD», επισήμανε ο δρ Van Ameringen. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η έρευνα δείχνει πως ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, η έρευνα δεν έδειξε αν τα προβλήματα ψυχικής υγείας των ασθενών είναι συνέπεια του εθισμού στο διαδίκτυο. «Αυτό μπορεί να έχει πρακτικές ιατρικές συνέπειες. Αν προσπαθείς να θεραπεύσεις κάποιον για εθισμό, όταν στην πραγματικότητα έχει άγχος ή κατάθλιψη, τότε πιθανόν πηγαίνεις από το λάθος διαδρομή. Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό καλύτερα, σε ένα μεγαλύτερο δείγμα, που προέρχεται από έναν ευρύτερο, μεγαλύτερης ποικιλίας πληθυσμό», δήλωσε ο Van Ameringen.

Καθημερινά,αυξάνεται ο αριθμός ενηλίκων που έχουν εθιστεί στο διαδίκτυο. Αυτό αποτελεί εργαλείο της εργασίας τους αλλά αποσπά τεράστιο κομμάτι της απόδοσης τους καθώς χρησιμοποιείται και ως μέσο γνωριμιών ή επαφών διαδικτυακά.

Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν αλλαγές στις συνήθειες τους και υιοθετούν ένα νέο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Οδηγούνται στην κοινωνική απομόνωση,απομακρύνονται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους.Εμφανίζουν παθολογικά συμπτώματα όπως αίσθημα καταβολής, κόπωσης, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ημικρανίες, αϋπνία, μυαλγίες, αρθραλγίες, οφθαλμικές βλάβες καθώς επίσης ψυχολογικές και κατ’ επέκταση ψυχιατρικές ανωμαλίες.

Αυτές ταυτίζονται με την κλασσική εικόνα άλλων μορφών εθισμού-εξάρτησης όπως δηλαδή αναφέρεται σε περιπτώσεις κατάχρησης ουσιών αλκοόλ ναρκωτικών.Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος παραμονής στο διαδίκτυο τόσο αυξάνεται η εξάρτηση από αυτό.Τα άτομα που αρχίζουν και ορίζουν την καθημερινότητα τους με βάση την επικοινωνία μέσω ειδικών σελίδων του ιστού αποσπώνται σταδιακά και βίαια από την πραγματικότητα με αποτέλεσμα την εναλλαγή της διάθεσης τους και των συναισθημάτων τους.

Στην Αθήνα, έχει δημιουργηθεί η Μονάδα Εφηβικής Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων Α.Κυριακού και στην Θεσσαλονίκη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο η Ψυχιατρική Κλινική παιδιών και εφήβων για την αντιμετώπιση εθισμού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διαδίκτυο.

 

 

Πηγές: stogiatro.gr & enikos.gr

 

 

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!