Θα τη λατρέψετε! 8 λόγοι που πρέπει να εντάξουμε την αγκινάρα στη διατροφή μας

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι και οι Έλληνες μνημόνευαν την αγκινάρα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Περιέχει βουτίνη, κερκετόλη, ανθοκυανίνες, και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά, που ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους μειώνοντας τον εθισμό στο αλκοόλ, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνοντας τον καρκίνο.

Η βιταμίνη Κ στην αγκινάρα προστατεύει τον οργανισμό έναντι της άνοιας, της νόσου του Alzheimer και παθήσεων των οστών που σχετίζονται με την έλλειψή της.

Που και πώς ωφελεί η αγκινάρα τον οργανισμό μας;

1. Βοηθά στο να κόψουμε το αλκοόλ:

Συμβάλει, δηλαδή, στο να μειωθεί ο εθιμός στο αλκοόλ. Τα συστατικά που το επιτυγχάνουν είναι η ακακία, η εχινάκια, η βιταμίνη Β6 και το ηλεκτρικό οξύ, που απαντάται στο κεχριμπάρι και σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

2. Δρα στο ήπαρ και το πεπτικό σύστημα:

Οι μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας είναι αρκετά αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου του Ευερεθίστου Εντέρου (IBS) και αντιμετωπίζει συμπτώματα όπως στομαχικές διαταραχές, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες είναι επίσης πολύ ωφέλιμη για τα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου και το ήπαρ.

3. Αντιμετωπίζει την καρδιοπάθεια:

Η υψηλή συγκέντρωση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ευτυχώς, η κυναρίνη στην αγκινάρα είναι από τα καλύτερα φυσικά συστατικά που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης.

4. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου:

Η αγκινάρα περιέχει μια σειρά από σημαντικά αντιοξειδωτικά, που περιλαμβάνουν την κυναρίνη, το γαλλικό οξύ, τη βουτίνη, και την κερκετόλη. Τα αντιοξειδωτικά στην αγκινάρα έχει αποδειχθεί πως εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και συνεπώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την παρεμπόδιση επιδείνωσης των όγκων.

5. Βοηθά στη διατήρηση του βάρους:

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με αυτό.

6. Βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη:

Η αγκινάρα, αποτρέπει αυξομοιώσεις στην ινσουλίνη που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που συνδέονται με το διαβήτη, όπως νεφροπάθεια, βλάβες στα νεύρα, και τύφλωση.

7. Εμποδίζει την αναιμία:

Η αγκινάρα είναι ένα φυτό με αρκετή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα, όπως κόπωση, ατονία και κακή συγκέντρωση.

8. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος:

Η θετική επίδραση που έχει η αγκινάρα στο πεπτικό σύστημα και το συκώτι, βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα στο να επουλώνει πιο γρήγορα της πληγές του δέρματος και τα εγκαύματα και να απομακρύνει τους ρύπους και τις τοξίνες με τα οποία έρχεται σε επαφή καθημερινά.

Comments

comments