Η καθημερινή κατανάλωση καφέ ισούται με περισσότερα χρόνια ζωής και είναι ευεργετική για την υγεία και τη μακροζωία!
Μάς ξυπνάει, μάς τονώνει και βέβαια αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς μια καθημερινή συνήθεια που ξεκινάει με το που θα ανοίξουμε τα μάτια μας με το πρωινό μας.
Ένα φλιτζάνι λαχταριστού καφέ περιέχει :
Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2): 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5): 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Μαγγάνιο και κάλιο: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Μαγνήσιο και νιασίνη (Β3): 2% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Αν και αυτές οι δόσεις μπορεί να μην φαίνονται σημαντικές, στην πραγματικότητα όμως οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα.
Αν πίνετε 3 η 4 φλιτζάνια την ημέρα, τότε τα οφέλη από τις δόσεις αυτές είναι σοβαρά.
Δύο μεγάλες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο καφές μπορεί να συντελέσει στην μακροζωία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.
Αρκετές μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν μέχρι και 65% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με μια ακόμη έρευνα που εξέτασε τα δεδομένα από 18 μελέτες σε συνολικά 457.922 άτομα, κάθε ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο 7% για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Η Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, με επικεφαλής την Δρ Βερόνικα Σετιαβάν, αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 186.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους.
Στην αρχή της μελέτης το 1990, οι συμμετέχοντες είχαν δώσει πληροφορίες για την διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, περιλαμβανομένης της κατανάλωσης καφέ.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, πάνω από 58.000 άτομα απεβίωσαν. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι οι καταναλωτές καφέ είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.
Όσοι έπιναν ένα με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 12-18% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν, έναντι αυτών που δεν έπιναν καφέ.
Μάλιστα, αυτό ίσχυε σε όλες τις φυλετικές ομάδες και η Δρ Σετιαβάν λέει πως αυτό επαληθεύει τη θεωρία ότι ο καφές από μόνος του έχει θετικές βιολογικές επιδράσεις.
Τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης ήταν παρόμοια. Αφορούσαν πάνω από 520.000 Ευρωπαίους και κατά τη διάρκεια της έρευνας οι 42.000 απεβίωσαν.
Τα άτομα που έπιναν περίπου τρεις καφέδες την ημέρα είχαν 7-12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 16 χρόνια, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.
Επίσης είχαν 40-59% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως η ηπατική νόσος. Να σημειωθεί ότι και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές ενισχύει την ηπατική λειτουργία και στην παρούσα μελέτη οι λάτρεις του καφέ είχαν χαμηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών που είναι δείκτες ηπατικών προβλημάτων.
Σχολιάζοντας τις μελέτες ο Ελισέο Γκουαλλάρ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χοπκινς της Βαλτιμόρης, τονίζει ότι «δεν είμαστε σε θέση να συστήσουμε τους ανθρώπους να πίνουν καφέ για να αποκομίσουν οφέλη υγείας.