Τάρτα λεμονιού με μαρέγκα

tarta-lemoniou

Τάρτα Λεμονιού με μαρέγκα. Ένα γλυκό για τους λάτρεις του λεμονιού που αγαπούν το συνδυασμό του ξινού και του γλυκού. Ένα γλυκό ιδιαίτερο, γρήγορο και εύκολο που αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους! Το πλεονέκτημά του;  Είναι ένα γλυκό με κρεμώδης απαλή υφή και  ροδισμένη μαρέγκα. Το λεμόνι, είναι χωνευτικό  και η γεύση του καλύπτει εξαιρετικά ό,τι και αν έχουμε φάει πριν. Αποτελεί ιδανικό γλυκό μετά από λιπαρά φαγητά και  πιάτα με κρέας. Τώρα που έρχονται η γιορτές, μπορείτε εύκολα να σερβίρετε την τάρτα λεμονιού στο γιορταστικό σας τραπέζι ή σε ένα μπουφέ. Οι Άγγλοι την ονομάζουν Lemon Pie και αυτός είναι και ο όρος των ζαχαροπλαστείων.

Μερίδες: Για μια ταρτιέρα διαμέτρου 20-24 εκ.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά| Χρόνος ψησίματος: 22-25 λεπτά

lemom-pieΥλικά για τη βάση

10-12 μπισκότα τύπου digestives
3 κ. σ. βούτυρο λιωμένο
1 κ. σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Υλικά για την κρέμα λεμονιού

80 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
3 μεγάλα αυγά (θερμ. δωματίου)
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
55 γρ. βούτυρο σε κομματάκια (θερμ. δωματίου)
ξύσμα απο ένα λεμόνι
1/2 κ. γλ. απόσταγμα βανίλιας

Υλικά για την μαρέγκα

3 ασπράδια αυγών (θερμ. δωματίου)
98 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/3 κ. γλ. κρεμόριο ή 1/2 κ. γλ. ξύδι λευκό

lemon-pieΕκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 178-180oC με τη σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα. Στο μούλτι χτυπάμε τα μπισκότα να γίνουν σκόνη. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τη σκόνη μπισκότου με το βούτυρο και τη ζάχαρη.Robe demoiselle d’honneur rouge.  Ρίχνουμε το μείγμα μπισκότου στην ταρτιέρα και πιέζουμε τη βάση με τα δάχτυλά μας ή με τη βοήθεια της επίπεδης επιφάνειας ενός ποτηριού. Ανασηκώνουμε ελαφρώς τις άκρες της βάσης-«ζύμης» στην ταρτιέρα. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 10-12 λεπτά.

2. Παράλληλα ετοιμάζουμε το bain-marie για την κρέμα λεμονιού. Βάζουμε λίγο νερό σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει. Δίπλα, στον πάγκο μας, έχουμε ετοιμάσει ένα άλλο άδειο μπολ με ένα συρμάτινο σουρωτήρι από πάνω, καθώς και μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής σε ετοιμότητα.

3. Σε ανοξείδωτο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα. Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Τοποθετούμε το μπολ πάνω στο κατσαρολάκι και συνεχίζουμε την ανάδευση διαρκώς, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να πήζει. Θα πάρει μερικά λεπτά (5′-10′).

4. Αμέσως μόλις πήξει, αποσύρουμε το μπολ και με τη βοήθεια της σπάτουλας ρίχνουμε το μείγμα μέσα από το σουρωτήρι στο άλλο μπολ, πιέζοντας να περάσει όλο (και να μείνουν στο σουρωτήρι τα ξύσματα και πιθανά ίχνη ψημένου αυγού). Προσθέτουμε τη βανίλια στο «περασμένο» μείγμα μας και τα κομματάκια του μαλακού βουτύρου, ανακατεύοντας με τη σπάτουλα να ομογενοποιηθούν και να έχουμε μια λεία κίτρινη κρέμα.

5. Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο. Ρίχνουμε την κρέμα λεμονιού πάνω στη βάση μπισκότου με τη βοήθεια της σπάτουλας. Φροντίζουμε η επιφάνεια της κρέμας να είναι επίπεδη. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και αφήνουμε για 10-12 λεπτά.

6. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη μαρέγκα. Εάν δεν έχουμε μίξερ ρίχνουμε σε ένα μπολ τα ασπράδια. Με καθαρό αυγοδάρτη τα χτυπάμε διαρκώς να πάρουν ‘αέρα’. Όταν γίνουν λευκά και αρχίσουν να κάνουν μικρά ‘βουναλάκια’ προσθέτουμε το κρεμόριο ή το ξύδι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν αρχίσουν να Robe demoiselle d’honneur verteκάνουν μεγάλα ‘βουναλάκια’ και η μαρέγκα είναι πιο στέρεη (δε ‘ρέει’ καθόλου πια, αλλά στέκεται) σιγά σιγά στην άκρη του μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε λίγο λίγο μέχρι να τη ρίξουμε όλη. Η μαρέγκα είναι έτοιμη. Εάν έχουμε μίξερ επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του σύρματος.

7. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να βάλουμε τη μαρέγκα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και να αυτοσχεδιάσουμε με όμορφα σχέδια πάνω στην κρέμα λεμονιού. Ωστόσο είναι εξίσου όμορφο να χρησιμοποιήσουμε ένα κουτάλι σούπας και να τοποθετήσουμε οβάλ κουταλιές σε όλη την επιφάνεια της κρέμας, καλύπτοντάς τη εντελώς.

8. Τοποθετούμε την τάρτα για τελευταία φορά στο φούρνο. Ψήνουμε για μερικά λεπτά έως ότου δούμε να σκουραίνουν-ψήνονται οι κορφές Robe demoiselle d’honneur violette της μαρέγκας (ελέγχουμε διαρκώς από το παραθυράκι του φούρνου).

9. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

 

 

 

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!