Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο κοινά και δημοφιλή φρούτα στον κόσμο, λόγω της εύκολης διαθεσιμότητάς του όλο το χρόνο και της νόστιμης γεύσης του. Περιέχουν πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β1 και C. Ένα πορτοκάλι, μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Το πορτοκάλι είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες.
Ένα μέτριο πορτοκάλι έχει μόλις 65 θερμίδες και είναι ιδανικό για μια υγιεινή διατροφή που συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Το πορτοκάλι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κι έτσι να τρώμε λιγότερο.
Υλικά
Για την τάρτα:
250 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρμ. βούτυρο παγωμένο
70 γρμ, ζάχαρη άχνη
1 αυγό κρύo
1 πρέζα αλάτι
1 σφηνάκι γάλα, ή νερό, παγωμένο
Για την κρέμα πορτοκάλι:
300 γρμ. φρέσκο γάλα πλήρες
150 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
160 γρμ. ζάχαρη
3 κρόκους αυγών
80 γρμ. κορν φλάουρ
15 γρμ. βούτυρο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
3 φύλλα ζελατίνας (3 γρμ.)
140 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Για το γλάσο πορτοκαλιού:
250 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
70 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρμ. γλυκόζη
10 γρμ. κορν φλάουρ
1/2 κουτ. γλ. εσάνς πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά
2 φύλλα ζελατίνας (3 γραμμάρια)
200 γρμ. σαντιγύ για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Τάρτα:
Μπορείτε να την ετοιμάσετε και από την προηγούμενη μέρα, και να την φυλάξετε σε ξηρό μέρος. Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κιβάκια.
Βάλτε το αλεύρι, το βούτυρο, και το αλάτι στο μίξερ με το πτερύγιο. Χτυπήστε μέχρι η ζύμη να μοιάζει με ψίχουλα. Ρίξτε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε για 20 δευτερόλεπτα ακόμα. Βάλτε την ζύμη σε ένα μπολ, και ζυμώστε την για λίγο με τα χέρια. Τυλίξτε τη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε να κρυώσει και να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε. Απλώστε την σε ένα αλευρομένο χαρτί ψησίματος, αλευρώστε ξανά, σκεπάστε την με χαρτί ψησίματος, και ανοίξτε την ζύμη με ένα πλάστη σε μέγεθος μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Βουτυρώστε καλά μία βαθιά ταρτιέρα, ή ταψάκι 25 εκ. διάμετρο περίπου, και στρώστε με τα δάχτυλα τη ζύμη να καλύψει και τα πλαϊνά. Την τρυπάμε αρκετά με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την γεμίζουμε με ότι όσπρια έχουμε, φασόλια, φακές, ή και ρύζι. Ψήνουμε στους 160 C σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια με την μεμβράνη, και ψήνουμε για 15-20′ περίπου ακόμα, να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφή χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει, και την αφαιρούμε από την ταρτιέρα.
Κρέμα πορτοκάλι:
Χτυπήστε με το σύρμα το κορν φλάουρ, τους κρόκους, και την ζάχαρη,
Βάζετε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι το γάλα με τον χυμό πορτοκαλιού σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίξτε το μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει καλά η κρέμα. Αποσύρετε από την φωτιά ρίξτε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε την κρέμα με μεμβράνη, (να πατάει πάνω στην κρέμα) και αφήστε την λίγο να κρυώσει, και μετά βάλτε την στο ψυγείο. Χτυπήστε τα 180 γρμ. κρέμα γάλακτος σε αρκετά παχύρρευστη μορφή, και προσθέστε την διαδοχικά στην παγωμένη κρέμα, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα να αφρατέψει λίγο. Σκεπάστε την και βάλτε την στο ψυγείο αν δεν την χρησιμοποιήσετε αμέσως. Χτυπήστε την ελαφρά με το μίξερ χειρός, ή με το σύρμα αν θέλετε, πριν την χρησιμοποιήσετε.
Γλάσο πορτοκαλιού:
Μουσκέψτε σε κρύο νερό την ζελατίνα. Κρατήστε 4-5 κουτ. σούπας από τον χυμό πορτοκάλι.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη για 2 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι βάλτε το κορν φλάουρ, το χυμό πορτοκαλιού που κρατήσατε, και το εσάνς πορτοκαλιού, ανακατέψτε καλά να λιώσει το κορν φλάουρ. Στη συνέχεια ενώ βράζει το πορτοκάλι, ρίξτε σιγά-σιγά το μείγμα κορν φλάουρ ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη. Αφήστε να βράση δύο-τρία λεπτά και να πήξη. Αποσύρετε από τη φωτιά ρίξτε την γλυκόζη, και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε και την ζελατίνα, αφού την στύψτε καλά με το χέρι, και ανακατέψτε καλά να λιώσει.
Τέλος, ρίχνετε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήστε να κρυώσει καλά.
Ολοκλήρωση:
Βάζουμε την τάρτα σε μία πιατέλα.
Ρίχνουμε την την κρέμα πορτοκάλι, και την ισιώνουμε καλά με μία σπάτουλα. Αφήνουμε 4-5 χιλιοστά χώρο για να πάρει και το γλάσο. Ρίχνουμε το γλάσο πορτοκαλιού να καλύψει όλη την επιφάνεια, και βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για 3-4 ώρες να παγώσει. Γαρνίρετε αν θέλετε γύρω-γύρω στην άκρη με σαντιγύ, και λεπτές φλούδες πορτοκαλιού που τις έχετε βράση για 5 λεπτά σε σιρόπι ζάχαρης