Θεραπεία της παχυσαρκίας με… ενέσεις μπότοξ!

koilia

Επιστήμονες από τη Νορβηγία δοκιμάζουν το μπότοξ, το γνωστό φάρμακο κατά των ρυτίδων, ως θεραπεία για την παχυσαρκία…

Προγενέστερες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η έγχυσή του στους στομαχικούς μυς επιβραδύνει έως και 50% την ταχύτητα διάβασης της τροφής προς το έντερο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα παράταση του αισθήματος κορεσμού της πείνας και περιόρισε την πρόσληψη τροφής, με αποτέλεσμα τα ζώα να χάσουν μέσα σε πέντε εβδομάδες έως το ένα τρίτο του αρχικού σωματικού βάρους τους.

Η ασφάλεια της μεθόδου στους ανθρώπους έχει ήδη ελεγχθεί σε μικρό αριθμό ανθρώπων (φάση Ι των κλινικών δοκιμών) και οι επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Olavs του Τρόντχαϊμ αρχίζουν τώρα την φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών.

Η έγχυση γίνεται με γαστροσκόπηση.

Οι γιατροί εισάγουν έναν λεπτό σωλήνα με κάμερα στο στόμα και τον οδηγούν έως το στομάχι, όπου και κάνουν την έγχυση μέσω του σωλήνα.

Στη μελέτη συμμετέχουν 60 παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 60 ετών, οι μισοί εκ των οποίων κάνουν την ένεση και οι υπόλοιποι ένεση με μία ανενεργό ουσία, δίχως όμως να γνωρίζουν τι από τα δύο έχουν κάνει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπαρντ Κούλσενγκ, διευθυντή στο Κέντρο Παχυσαρκίας του St. Olavs, έχουν προγραμματίσει να παρακολουθήσουν τους ασθενείς τους επί μία οκταετία.

Σε αυτή τη φάση των κλινικών δοκιμών, θα γίνει μόνο μία έγχυση του φαρμάκου και όχι επαναλαμβανόμενες.

Πηγή: tanea.gr

Comments

comments