Τι σου προσφέρει μια κουταλιά μέλι κάθε ημέρα;

Το μέλι πέραν της γευστικότητας του είναι πολύ θρεπτικό και ωφελεί τόσο στην διατήρηση της καλής υγείας, όσο και αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Συμβάλει στο να λαμβάνουμε την απαιτούμενη ποσότητα γλυκόζης, λαμβάνοντας μια πληθώρα ευεργετημάτων. Η χώρα μας, δε, παράγει νοστιμότατο μέλι σε πολλές ποικιλίες για όλα τα γούστα και τις γεύσεις.

Το μέλι θα μας βοηθήσει στα εξής:

–  Θα μειώσει σταδιακά τις τιμές της χοληστερόλης. Έτσι, θα διατηρηθούν ανοιχτές οι αρτηρίες μας. Θα μειωθεί η χοληστερόλη, συνεπώς εξαλείφει  τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

– Συμβάλει στην αντιμετώπιση χρόνιας αρθρίτιδας. Πώς θα γίνει αυτό; Κάθε πρωί θα προσθέσετε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό δυο κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα. Αυτό το ρόφημα, καλό είναι να το πίνετε καθημερινά και ή δυνατόν και το βράδυ. Συγχρόνως, απαλλάσσεστε από τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις στην χοληδόχο κύστη.

– Μία κουταλιά της σούπας μέλι σε συνδυασμό με ¼ της κουταλιάς της σούπας κανέλα για 3 συνεχόμενες μέρες θα θεραπεύσουν το κρυολόγημα και τον χρόνιο βήχα.
-Χρόνιοι στομαχικοί πόνοι, ακόμη και έλκη μπορούν να ανακουφιστούν αλλά και να θεραπευτούν με τακτική πρόσληψη του συνδυασμού μελιού με κανέλα.
-Η συχνή κατανάλωση μελιού με κανέλα σε σκόνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καταπολεμώντας τους ιούς και τα βακτήρια.

-Στην προσπάθεια απώλειας βάρους, ο συνδυασμός μελιού και κανέλας σε ένα ποτήρι βραστό νερό πρωί με άδειο στομάχι, μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα.
-Ξεπλένοντας το στόμα μας με ένα διάλυμα μελιού και κανέλας σε ζεστό νερό κάθε πρωί, διατηρούμε την αναπνοή μας φρέσκια όλη μέρα.

-Μειώνει τον πονοκέφαλο διότι είναι γεμάτο με φρουκτόζη και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού.

-Δρα ως επουλωτικό και φυσικό αντισηπτικό σε πληγές, κοψίματα, γδαρσίματα και εγκαύματα.

-Στην περίπτωση που θέλετε να απαλλαγείτε από τυχόν παράσιτα, συνδυάστε ίσα μέρη μέλι, ξύδι και νερό και πιείτε το μείγμα.

– Η Φινλανδική μελέτη ανοσολογίας των Saarinen K, Jantunen J και Haahtela T, έδειξε ότι το μέλι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες.

Το μέλι μπορεί να προέρχεται είτε από νέκταρ λουλουδιών (ανθόμελα) είτε από τους γλυκούς χυμούς που εκκρίνουν τα κωνοφόρα δέντρα. Υπάρχουν άπειρα επιμέρους «είδη». Κανένα μέλι όμως δεν είναι «καθαρό», δηλαδή δεν αποτελείται 100% από ένα μόνο είδος φυτού. Γι’ αυτό και σε κάποιες συσκευασίες θα δείτε κάτω από το όνομά του (π.χ. θυμαρίσιο) να γράφονται και τα άλλα φυτά από τα οποία προέρχεται.

Έρευνα από το ΑΠΘ αποδεικνύει την ευεργετική δράση των ελληνικών μελιών στο ανθρώπινο οργανισμό. Συλλέχθηκαν 48 διαφορετικά δείγματα μελιού από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ανθοφορίες. Χρησιμοποίησαν για λογαριασμό της έρευνας μέλι βελανιδιάς, πεύκου, ελάτου, καστανιάς, πορτοκαλιάς, θυμαριού.

Το μέλι όταν μπαίνει στον οργανισμό, αναγνωρίζεται ως “βιολογικό προϊόν” και η γλυκόζη που απορροφάται στο αίμα γίνεται με μέτρο (παίρνει όση έχει ανάγκη ο οργανισμός) και όχι ανεξέλεγκτη όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη.

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε στην αγορά του, είναι να το πάρουμε κατευθείαν από κάποιο παραγωγό, και όχι τυποποιημένο.

Η έρευνα έδειξε ότι το μέλι με την περισσότερο αντιοξειδωτική δράση ήταν το μέλι βελανιδιάς και ακολουθούσαν το έλατο, το ερείκη, η καστανιά, το πεύκο, το θυμάρι και η πορτοκαλιά.

Συμπεραίνοντας, η Ελλάδα έχει ένα θησαυρό στα χέρια της. Μέλι που δεν παράγεται πουθενά αλλού σε ολόκληρο το κόσμο.

 

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!