Τι ξέρεις για τη δίαιτα Dukan;

Πήρε το όνομά της από το Γάλλο γιατρό Pierre Dukan που είναι και ο δημιουργός της. Είναι μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση πρωτεϊνών, άπαχων γαλακτοκομικών και μειωμένων υδατανθράκων. Τι σημαίνει αυτό; Η δίαιτα Dukan πρόκειται για μια κατά βάση πρωτεϊνική δίαιτα που δεν περιορίζει τις ποσότητες. Είναι πρωτεϊνική δίαιτα που πολλοί διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές και μοντέλα, έχουν παραδεχτεί πως έχουν ακολουθήσει με επιτυχία προκειμένου να χάσουν τα περιττά κιλά που τους ταλαιπωρούσαν.
Σύμφωνα με τον εμπνευστή της Δρ. Dukan o περιορισμός των υδατανθράκων βοηθάει στο να μην «ενθαρρύνεται» η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης ενώ δημιουργεί και τις βάσεις για μια εφόρου ζωής διατήρησης των κιλών.

Η μέθοδος χωρίζεται σε 4 φάσεις, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουμε κατά γράμμα για να έχουν αποτέλεσμα.

Το 1ο στάδιο. Η φάση της επίθεσης (The Attack Phase). Αφορά σε ένα καθαρά πρωτεϊνικό διατροφικό πρόγραμμα. Η πρώτη φάση της δίαιτας διαρκεί από 1 έως 10 ημέρες ανάλογα με το πόσα κιλά θέλουμε να χάσουμε.

Το 2ο στάδιο. Η φάση της πλεύσης ( The Cruise Phase). Βασίζεται στην εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά. Την μια ημέρα καταναλώνουμε πρωτεΐνη με λαχανικά και την επόμενη ημέρα καταναλώνουμε μόνο πρωτεΐνη μέχρι να χάσουμε τα περιττά κιλά. Τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν χωρίς περιορισμό στην ποσότητα ωμά ή μαγειρεμένα.

Το 3ο στάδιο. Είναι η φάση της σταθεροποίησης, η προ-συντήρηση (The Consolidation Phase). Αποσκοπεί στην πρόληψη του φαινομένου γιογιό, το οποίο εμφανίζεται μετά από κάθε απότομη μείωση του σωματικού βάρους. Είναι μια περίοδος όπου το σώμα είναι εξαιρετικά ευάλωτο, επειδή έχει την τάση να επανακτήσει πολύ εύκολα τα κιλά που έχει χάσει, γι’ αυτό και η διάρκεια της είναι πολύ συγκεκριμένη : 10 μέρες για κάθε κιλό απώλειας βάρους. Σε αυτό το στάδιο εντάσσονται και κάποιες άλλες κατηγορίες τροφίμων.

Το 4ο στάδιο. Η φάση της συντήρησης (The Stabilization phase). Σε αυτό το στάδιο της συντήρησης στοχεύουμε στην δια βίου συντήρηση των κιλών που χάθηκαν. Βασίζεται σε τρία απλά μέτρα ασφαλείας που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του βάρους. Πρώτον : Μια ημέρα την εβδομάδα θα την αφιερώνουμε καταναλώνοντας μόνο τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη χωρίς περιορισμό στην ποσότητα. Όλες τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας μπορούμε να καταναλώνουμε ότι θέλουμε. Δεύτερον : Τέρμα τα ασανσέρ. Και τρίτον : Τρεις κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα.

Επιτρεπόμενες τροφές:

Άπαχο βοδινό κρέας, μοσχάρι ή κουνέλι.
Κοτόπουλο και γαλοπούλα.
Ζαμπόν (άπαχο)
Βόειο κρέας, κρέας, κοτόπουλο ή συκώτι.
Κάθε ψάρι. Δεν επιτρέπονται ψάρι σε κονσέρβες με λάδι ή σάλτσα.
Κοχύλια και οστρακοειδή.
Αυγά.
Επιτρέπονται μέχρι δύο ανά ημέρα, απεριόριστη ασπράδια αυγών. Όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη πρέπει να προσέχουν.
Γαλακτοκομικά προϊόντα.Τα γαλακτοκομικά πρέπει να έχουν κάτω από 5% λιπαρά.
Γλυκαντικές ουσίες, ξίδι, μουστάρδα, μπαχαρικά, βότανα, σκόρδο, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού, φυσική κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
Δεν επιτρέπονται γλυκαντικές ουσίες που έχουν σαν βάση τη φρουκτόζη. Το κρεμμύδι επιτρέπετε μόνο ως καρύκευμα. Ο χυμός λεμονιού επιτρέπετε μόνο ως μπαχαρικό κι όχι ως ποτό.

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!