Αγαπημένοι μου αναγνώστες, τώρα που πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε ψυχολογικά αλλά και πρακτικά για τις όμορφες ημέρες των εορτών. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση- ειδικά για τις ημέρες που δεν έχετε διάθεση ή και χρόνο για να κάνετε προετοιμασίες μαγειρικής φύσεως- είναι να προσφέρετε στους καλεσμένους σας ένα δίσκο γαλλικών τυριών. Αν συνοδευτεί από φρουτώδες κρασί και κριτσίνια είναι μια ενδιαφέρουσα και χορταστική επιλογή.
Ένα βράδυ, δίπλα στο τζάκι μαζί με φίλους, χαλαρή κουβέντα και επιτραπέζια παιχνίδια θα ευχαριστήσει τόσο εσάς όσο και όλη την παρέα.
Τα γαλλικά τυριά χωρίζονται σε 6 κύριες κατηγορίες και θα πρέπει να βρούμε τον ή τους άξιους εκπροσώπους για κάθε μία. Ένα ή δύο τυριά από κάθε κατηγορία αρκούν. Η σειρά παίζει σημαντικότατο ρόλο, γιατί ξεκινάμε με το πιο απαλό τυρί για να καταλήξουμε στο πιο δυνατό :
• Chèvre (κατσικίσιο τυρί): φρέσκο/μαλακό και ωριμασμένο/ξηρό, π.χ. crotin de chavignol
• Ήπια τυριά με μαλακή κρούστα, π.χ. camembert, brie*
• Πιο έντονα τυριά με μαλακή επίσης κρούστα, π.χ. munster*
• Vacherin: κατηγορία από μόνο του, κρεμμώδες με έντονη γεύση, που τρώγεται με κουτάλι
• Κίτρινα τυριά με σκληρή κρούστα, π.χ. comté, cantal
• Μπλε τυριά με προεξάρχον το roquefort.
Δοκιμάστε, όμως, και το fourme d’Ambert, είναι εξαίσιο. (*Οι κρούστες αυτών των τυριών είναι απίστευτα νόστιμες και αρωματικές, δοκιμάστε τις προτού τις αφαιρέσετε). Μιας και θα είστε εκεί, διαλέξτε ένα ή δύο chutneys, κάνουν όμορφη παρέα με το τυρί. Λίγα crackers ειδικά για τυρί θα εμπλουτίσουν τη συλλογή των συνοδευτικών ψωμιών.
Υπάρχουν εξαιρετικές κάβες με μεγάλη ποικιλία, εύρος τιμών και, το κυριότερο, ανθρώπους που ξέρουν και αγαπούν τη δουλειά τους. Εμπιστευθείτε τους για να σας καθοδηγήσουν και να σας εκπλήξουν, όταν θα συνδυάσουν π.χ. το Vacherin με ένα λευκό κρασί της πλαγιάς του Ροδανού ή το roquefort με ένα υπέροχο ημίγλυκο Sauternes ή Mombazillac. Αφήστε κατά μέρος την προκατάληψη ότι μόνο το κόκκινο κρασί ταιριάζει με το τυρί.
Tips:
Ένα τυρί πρέπει να τυλίγεται σε αλουμινόχαρτο για να μην νοτίζει.
Τα τυριά φυλάγονται χαμηλά στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.
Για να ελευθερώσουν όλη τη γεύση και το άρωμά τους, πριν τα καταναλώσουμε, τα κρεμώδη τυριά καλό είναι να μένουν μία περίπου ώρα εκτός συσκευασίας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (20-25º C).
Για να σερβίρουμε τα γαλλικά τυριά παίρνουμε απ’ όλα τα σημεία, κόβοντας από την παράπλευρη μεριά.
Η κόρα των γαλλικών τυριών τρώγεται, ακόμα και με τη στάχτη και τη σκόνη από κάρβουνο, που διευκολύνει την πέψη. Πετάμε την κόρα στην περίπτωση των τυριών που είναι τυλιγμένα με κερί ή πλαστικό.