Tips και μυστικά για καλά Γεμιστά

Tips και μυστικά για καλά Γεμιστά

 

Tips και μυστικά για καλά Γεμιστά, το πιο νόστιμο καλοκαιρινό Ελληνικό φαγητό

  • Ανοίγουμε τις ντομάτες από την κάτω τους μεριά και όχι από το κοτσάνι.
  • Αν μας περισέψει γέμιση την βάζουμε ανάμεσα στο ταψί με τα γεμιστά και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό στο ταψί.
  • Από τις πιπεριές πρέπει να αφαιρέσουμε τους σπόρους.
  • Για πιο τραγανή κρούστα, προσθέτουμε από πάνω τριμμένη φρυγανιά
  • Στο ξεκίνημα του ψησίματος, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το οποίο βγάζουμε 15 λεπτά πριν το τέλος.
  • Τα τελευταία 15 λεπτά ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς έτσι ώστε τα γεμιστά να «αρπάξουν» ελαφρά και να νοστιμήσουν.
  • Αν γεμίσουμε μόνο ντομάτες δεν προσθέτουμε καθόλου νερό, για να μαγειρευτούν αποκλειστικά και μόνο με το δικό τους άρωμα.
  • Τα γεμιστά είναι από τα λαδερά φαγητά που μπορούν να καταναλωθούν κατευθείαν από το ψυγείο.
  • Μία βαρελίσια φέτα είναι το απόλυτο ταίρι τους.
  • Για πιο κλασσικά γεμιστά, χρησιμοποιούμε ρύζι Καρολίνα.
  • Αν θέλουμε ένα σπυρωτό αποτέλεσμα, τότε βάζουμε ένα ρύζι κίτρινο αμερικάνικο.
  • Αν βράσουμε την γέμιση από πριν, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου νερό.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρύζι με πλιγούρι.
  • Οι πατάτες κομμένες κυδωνάτες είναι απαραίτητες για να κάνουν σάλτσα πιο νόστιμη.
  • Αν θέλετε να προσθέσετε κιμά στα γεμιστά ακολουθήστε την πολίτικη συνταγή όπου πρώτα θα  καβουρδίσετε αρνίσιο κιμά και θα προσθέσουμε κουκουνάρια, σταφίδες μαύρες και ψιλοκομμένα βερίκοκα.
  • Αν δεν φτιάχνουμε γεμιστά με καλοκαιρινές ντομάτες, τότε πριν βάλουμε την γέμιση, τότε πασπαλίζουμε τον πάτο του με λίγη ζάχαρη.
  • Μπορείτε να μουλιάσετε τις σταφίδες σε λίγο λευκό κρασί, μια ποικιλία κάπως αρωματική όπως ο ροδίτης για μισή ώρα.

ΣΥΝΤΑΓΗ

για 6 άτομα

Υλικά

6 ώριμες ντομάτες και 6 ώριμες πιπεριές
6 πατάτες χοντροκομμένες
1.2 κιλό κρεμμύδια
1 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι ρύζι
2 κ.σ. κουκουνάρι
1/2  φλ. σταφίδα κορινθιακή
Αλάτι και πιπέρι
1  φλ. λευκό ξηρό κρασί χλιαρό
λίγο πιπέρι καγιέν
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκμμένο
(προαιρετικά και 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο)

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες, και αδειάζουμε το εσωτερικό τους με ένα κουταλάκι. Το τοίχωμα  πρέπει να μείνει χοντρό. Κομματιάζουμε την σάρκα της ντομάτας και την κρατάμε για την γέμιση.
Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κρασί για μισή ωρίτσα.
Σε πλατιά μαντεμένια κατσαρόλα σε μέτρια χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 15 λεπτά, προσθέσουμε την πούλπα της ντομάτας  κι αφήνουμε να βγάλουν το νερό τους. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κρασί με τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα μυρωδικά. Σβήνουμε το μάτι,  κι αφήνουμε να ρουφήξει το ρύζι όλα τα ζουμιά. Μόλις το μείγμα κρυώσει, γεμίζουμε τα λαχανικά.
Βάζουμε τις ντομάτες με την ανοικτή πλευρά προς τα πάνω σε ένα ταψί και τις αλατίζουμε εσωτερικά.
Γεμίζουμε τις ντομάτες μέχρι πάνω και τις καπακώνουμε με το καπελάκι τους. Στα ενδιάμεσα διαστήματα τοποθετούμε τις πατάτες κάπως σφηνωτά σαν υποστηρίγματα.
Πασπαλίζουμε με λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου για μιάμιση ώρα σύμφωνα με τις πιο πάνω οδηγίες.

 

Καλή σας όρεξη !

 

Πηγή

Comments

comments