Για τους αστρονόμους και τους τους λάτρεις του ουρανού, η φετινή χρονιά ήταν γεμάτη θέαμα και χάρισε μοναδικά στιγμιότυπα χάρη σε φαινόμενα όπως οι εκλείψεις και η βροχή των Περσίδων.
Το πιο πρόσφατο μεγάλο ραντεβού για τους μυημένους, δόθηκε πριν λίγες ώρες, τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου, και για ακόμη μια φορά είχε πρωταγωνιστή το φεγγάρι.
Ήταν η πρώτη ολική έκλειψη υπερπανσελήνου από το 1982 και ίσως το φαινόμενο που κάλυψε όλα όσα είχαν προηγηθεί την περασμένη χρονιά και ήταν εξαιρετικά σπάνιο μιας και αναμένεται να μην ξανασυμβεί πριν το 2033.
Η NASA κυκλοφόρησε ένα βίντεο που μας συστήνει το σπάνιο αυτό φαινόμενο ενώ παράλληλα εξηγεί τη σημασία του και τη διαδικασία που το προκαλεί.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΝΑSA χθες τα ξημερώματα, η Σελήνη φαινόταν έντονα κόκκινη και 14% μεγαλύτερη σε μέγεθος από το σύνηθες στην παρατήρησή της από τη Γη.
Όπως εξηγεί και το physicsgg.me, η υπερπανσέληνος συμβαίνει διότι η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική.
Υπερπανσέληνο έχουμε όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της και τότε φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% λαμπρότερη σε σχέση με την εμφάνισή της όταν βρίσκεται στο απόγειό της.