Το ήξερες πως τα καρύδια κόβουν την πείνα; Ο ξηρός καρπός που θα γίνει ο σύμμαχός σου!

xhros-karpos

Φάε καρύδια για να κόψεις την πείνα και τις λιγούρες. Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους προσφέροντας υγεία και ευεξία και θα γίνουν ο απόλυτος σύμμαχός σου.
Τα καρύδια είναι ένας ξηρός καρπός με πολλές πρωτεΐνες. Περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα,βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, καθώς και ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Προωθούν, δε, το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν δραστικά τις λιγούρες.

Γενικότερα τα Ω3 λιπαρά οξέα, ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και επιπρόσθετα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Το καρυδέλαιο που εντοπίζεται και στα ολόκληρα καρύδια, «θωρακίζει» τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή τους. Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν κάποια θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου σε ό,τι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αλλά και άλλων μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων όπως της διπολικής διαταραχής.

Τα καρύδια περιέχουν αργινίνη η οποία χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την παραγωγή νιτρικού οξέος. Το  δε νιτρικό οξύ βοηθά στην διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών.

Τα καρύδια μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, η οποία είναι η συνηθέστερη μορφή της νόσου. Ειδικότερα, η κατανάλωση καρυδιών μία έως τρεις φορές το μήνα μειώνει τον κίνδυνο κατά 4%, μια φορά την εβδομάδα κατά 13% και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά 25%. Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της.

«Γνωρίζουμε ότι τα καρύδια μάς κάνουν να νιώθουμε πιο χορτάτοι, όμως ήταν έκπληξη για εμάς να διαπιστώσουμε ότι ο ξηρός καρπός επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα όταν έχουμε μπροστά μας φαγητό και, κατ’ επέκταση, να επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές και το πόσο πεινασμένοι νιώθουμε» δηλώνει η βασική συντάκτρια της μελέτης, Δρ Ολίβια Φαρ. «Όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν καρύδια, μια περιοχή του εγκεφάλου τους “φωτιζόταν” και αυτό φάνηκε να σχετίζεται με το τι μας έλεγαν για το αίσθημα πείνας ή κορεσμού που ένιωθαν» προσθέτει ο Δρ. Χρήστος Μαντζώρος, συντάκτης της μελέτης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από πείραμα σε 10 παχύσαρκα άτομα για διάστημα πέντε ημερών. Για να μελετήσουν την εγκεφαλική λειτουργία των συμμετεχόντων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας.

Η σχετική μελέτη, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Diabetes, Obesity and Metabolism.

Comments

comments