Το ήξερες πως τα χέρια σου είναι πιο βρώμικα από τα αντρικά;

xeria-gynaikeia

Είναι σίγουρο πως θα σου φανεί παράδοξο και κακόγουστο αστείο. Και όμως τα γυναικεία χέρια είναι πιο βρώμικα από των αντρών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η έκθεσή τους σε πολλά προϊόντα, επιφάνειες και χημικά αλλά και στη χαμηλότερη οξύτητα του γυναικείου δέρματος. Επίσης η κακής ποιότητος κρέμες και προϊόντων ομορφιάς συμβάλουν στη συσσώρευση βακτηριδίων.

Νέα μελέτη  από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο αναφέρει ότι στα γυναικεία χέρια συναντούμε περισσότερα βακτήρια σε σύγκριση με τα αντρικά. Οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται στη χαμηλότερη οξύτητα του γυναικείου δέρματος  όσο και στη διαφοροποίηση  παραγωγής ιδρώτα.

Γενικότερα οι επιστήμονες κατέγραψαν τα βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο σώμα και, ανάμεσα στα άλλα, βρήκαν ότι ένα ανθρώπινο χέρι φιλοξενεί κατά μέσο όρο 150 είδη. Τα είδη αυτά είναι διαφορετικά σε κάθε χέρι και μόνο το 17% των συνολικών βακτηρίων είναι κοινό και στα δύο χέρια. Εκείνο που εξέπληξε τους επιστήμονες είναι το πόσο διαφορετικά βακτήρια είχαν στα χέρια τους διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά και πόσο μεγάλη ήταν η ποικιλομορφία ανάμεσα στα χέρια του ίδιου ατόμου. Διαπίστωσαν τελικά την ύπαρξη συνολικά 4.742 ειδών βακτηρίων στα ανθρώπινα χέρια (100 φορές περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες), εκ των οποίων μόνο τα πέντε βρέθηκαν σε όλα τα χέρια (στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, γαλακτοβάκιλοι κ.ά.), ενώ το 45% χαρακτηρίστηκε σπάνιο είδος.

Καλό, λοιπόν, θα ήταν να απολυμαίνεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνια αντισηπτικά και βέβαια να τα ενυδατώνεις με καλής ποιότητος ενυδατικές κρέμες. Φρόντιζε να μην υπάρχουν πληγές και σκασίματα που αποτελούν είσοδο για τα μικρόβια.Τα υγρά απολύμανσης χεριών περιέχουν μια μορφή αλκοόλ, όπως η αιθυλική αλκοόλη, ως ενεργό συστατικό, το οποίο δρα ως αντισηπτικό. Άλλα συστατικά είναι το νερό, το άρωμα και η γλυκερίνη. Τα απολυμαντικά χεριών έχουν συμπληρωματικό ρόλο, δεν αντικαθιστούν το νερό και το σαπούνι στην καθαριότητα των χεριών. Τέλος, το σωστό πλύσιμο χεριών περιλαμβάνει «έντονο τρίψιμο των χεριών για 20 με 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι και χλιαρό νερό.

Comments

comments