Το Μουσείο της Ακρόπολης και οι βραδιές ξενάγησης!

 

Tο πιο σύγχρονο μουσείο της Ευρώπης άνοιξε της πύλες του για το κοινό τον Ιούνιο του 2009, εννιά χρόνια αφότου προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός, νικητής του οποίου ήταν ο γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί με το Μιχάλη Φωτιάδη. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ωστόσο η αποβίβαση των επιβατών από τουριστικά λεωφορεία γίνεται στην οδό Χατζηχρήστου και η είσοδός τους από την οδό Μητσαίων.

 

Στο Μουσείο της Ακρόπολης εξωτερικούφιλοξενούνται εύρηματα από τον ευρύτερο ιερό χώρο της Ακρόπολης αλλά και εύρηματα που επιστράφηκαν στην Ελλάδα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του . Μάλιστα, στα εγκαίνια, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση του ελληνικού αιτήματος για επανένωση των μαρμάρων στην πατρίδα τους, τοποθέτησε κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανό, στη Μετόπη του Παρθενώνα.

 

Μπαίνοντας στο μουσείο το γυάλινο δάπεδο σας φέρνει σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο που εντοπίστηκε κατά την ανασκαφή.

 

 

Στο πρώτο επίπεδο θα θαυμάσετε εκθέματα-ευρήματα των κλιτύων της Ακροπόλεως. Στη δυτική και βόρεια πλευρά του 1ου ορόφου μπορείτε να δείτε από κοντά τα φατνώματα της οροφής και τμήμα ιωνικού κιονόκρανου των Προπυλαίων, τα γλυπτά της ζωφόρου και του θωρακίου του Ναού της Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά των ζωφόρων του Ερέχθειου και βέβαια τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες του ίδιου ναού.

 

Έχετε κατά νου ότι τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο αποτελούν τα κυριότερα μνημεία του οικοδομικού προγράμματος της κλασικής Ακρόπολης. Εντυπωσιακή είναι και η αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές αφού στέκονται ελεύθερα στο χώρο.

 

Ο 2ος όροφος του μουσείου είναι αφιερωμένος στον Παρθενώνα. Στον πυρήνα της αίθουσας του Παρθενώνα στον 3ο όροφο του μουσείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια βιντεοπαρουσίαση με θέμα τον Παρθενώνα και το γλυπτό του διάκοσμο. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται αρχαίες επιγραφές που παρέχουν λεπτομερείς απολογισμούς δαπανών της κατασκευής του Παρθενώνα και του αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου.

 

Βραδιές ξενάγησης στο Μουσείο της Ακρόπολης τις Παρασκευές

 

Μια μοναδική ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης νύχτα , όταν ο χώρος φωτίζεται μαγικά και η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε άλλες εποχές, διοργανώνουν τα βράδια της Παρασκευής η  Action Plus και του PAME PANTOU PROJECT.

 

Το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ το άτομο και αφορά αποκλειστικά το κόστος ξενάγησης.

Οι διοργανωτές τονίζουν ότι έχουν εξασφαλίσει την προσβασιμότητα όλων των χώρων και για όποιον αντιμετωπίζει πρόβλημα μετακίνησης ή/και συνοδείας, αρκεί να υπάρξει επικοινωνία μαζί τους.

 

Οι ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή στις 20:30 έως και 31 Ιουλίου. Η πρώτη βραδιά της 26ης Ιουνίου έχει κλείσει σε επίπεδο συμμετοχών.

 

Πηγές : newsbeast.gr, in.gr

Comments

comments