Είμαι σε απόγνωση! “Το παιδί μου κάθε φορά που πάμε στο γιατρό κλαίει και χτυπιέται”

Ερώτηση: Κάθε μα κάθε φορά που ο γιος πρέπει να πάει στο γιατρό κλαίει και χτυπιέται. Το κλάμα του με αγχώνει και με γεμίζει τύψεις.

Θέλω να ξεπεράσουμε το στάδιο αυτό και να πάψει η διαδικασία να φαντάζει επώδυνη και τρομακτική. Έχω δοκιμάσει αρκετές μεθόδους μέχρι και τη δωροδοκία. Από την άλλη δε θέλω να γίνει κακομαθημένη και να με χειραγωγεί. Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση: Πράγματι πρόκειται για μια πολύ αγχωτική διαδικασία και το να βλέπεις το παιδί σου να κλαίει ακόμη και αν είναι για το καλό του δεν είναι εύκολο.

Αν συνδυάσετε αυτή τη δυσάρεστη επίσκεψη με μια δραστηριότητα που θα δώσει χαρά στο παιδί σου θα το κάνει να αλλάξει στάση γιατί θα περιμένει την επιβράβευσή του. Επιπλέον αν ένα παιδί νιώθει πως ο γονέας είναι αγχωμένος το εισπράττει.  Δε χρειάζονται δράματα αλλά ηρεμία.

Επιπλέον μην τσιμπάς γιατί αυτός είναι ο σκοπός του. Αν τα παραπάνω τα έχεις δοκιμάσει υπάρχει και η άποψη των ερευνητών της Αλμπέρτα που πιστεύει πως η μουσική μειώνει την αίσθηση του πόνου και του στρες στα παιδιά.

Η συγκεκριμένη έρευνα βασίστηκε σε κλινικές δοκιμές συνολικά 42 παιδιών, ηλικίας 3-11 ετών, τα οποία βρέθηκαν για εμβόλιο στα Έκτακτα Περιστατικά του Παιδιατρικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Παίδων «Stollery».

Στα μισά από αυτά, έβαλαν να παίζει μουσική την ώρα του εμβολιασμού, ενώ τα υπόλοιπα έκαναν το εμβόλιό τους χωρίς μουσική.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν το ποσοστό του άγχους που εκδήλωσαν τα παιδιά, το μέγεθος του πόνου, αλλά και τους καρδιακούς παλμούς τους.

«Διαπιστώσαμε μια αισθητή διαφορά στην αντίληψη του πόνου από τα παιδιά: Εκείνα που άκουγαν μουσική ένιωθαν πολύ λιγότερο πόνο μετά τον εμβολιασμό», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Λίζα Χάρτλινγκ.

Και προσθέτει: «Τα ευρήματά μας έχουν σπουδαία κλινική σημασία. Ενώ πρόκειται για μια απλή διαπίστωση, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Το να ακούνε μουσική τα παιδιά κατά τη διάρκεια ‘επώδυνων’ ιατρικών πράξεων αποτελεί μια ανέξοδη και λειτουργική παρέμβαση σε οποιοδήποτε κλινικό περιβάλλον».

Μπορείς λοιπόν την επόμενη φορά,πέραν της επιβράβευσης του  να έχεις μαζί σου μια όμορφη μελωδία στο κινητό σου ώστε την ώρα του εμβολιασμού ή της εξέτασης το παιδάκι σου να απολαμβάνει το αγαπημένο του τραγούδι.

Ως δια μαγείας θα διαπιστώσεις πως όλα θα πάνε καλύτερα!

Comments

comments