Τρόφιμα που δεν χαλούν ποτέ: Τι γνωρίζετε γι’ αυτά;

Όπως έχει δυσκολέψει η καθημερινότητά μας όλοι λίγο ως πολύ έχουμε στα σπίτια μας ένα απόθεμα τροφών μεγάλης διάρκειας. Οι κονσέρβες που είμαι σίγουρη πως πήγε το μυαλό σας ναι μεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αλλά έχουν και ημερομηνία λήξης. Και όμως υπάρχουν τρόφιμα που δε χάνουν ούτε τη γεύση τους αλλά ούτε τα θρεπτικά τους συστατικά.

Ο κατάλογος που ακολουθεί θα βοηθήσει να κατανοήσουμε τι είδους προμήθειες μπορούμε να κάνουμε.

κατάλογος

Μέλι: Πρόκειται για μια υπέρ θρεπτική τροφή. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες, όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία. Αν με το πέρασμα του χρόνου κρυσταλλώσει απλά το ζεσταίνετε με το βάζο του ή το κουτί σε ζεστό νερό. Δηλ. σε Μπεν μαρί.

Ζάχαρη: Τη διατηρούμε σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο διότι η .υγρασία την πετρώνει.

Sugar

Αλάτι: Ισχύει ότι και για τη ζάχαρη. Άλλωστε όπως και η ζάχαρη συγκαταλέγονται στα συντηρητικά τυποποιημένων τροφίμων.

Ρύζι: Το ρύζι ανήκει κι αυτό στα τρόφιμα χωρίς ημερομηνία λήξης. Για να μην αποκτήσει ζωύφια η αποθήκευσή του γίνεται στο ψυγείο.

Αλκοολούχα ποτά: Δεν έχουν ημερομηνία λήξης και δεν αλλοιώνεται η γεύση τους εκτός εάν εκτίθενται στον ήλιο και την υγρασία.

Καλαμποκάλευρο: Σφραγισμένο σε δοχείο και αποθηκευμένο σε ξηρό και δροσερό μέρος, π.χ. στο κάτω μέρος του ψυγείου, το καλαμποκάλευρο μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια αναλλοίωτο.

Σόγια: Στο ψυγείο διατηρείται για χρόνια.

Κανέλλα: Tα sticks κρατούν για πάντα.

images

Ξερά Φασόλια: Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πως ακόμα και μετά από 3 δεκαετίες, κρατάνε αν και μπορεί να έχει αλλοιωθεί κάπως η γεύση τους.

Σιρόπι σφενδάμου: Το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, έκανε έρευνες και απέδειξε πως κρατάει για πάντα.

Το λευκό ξύδι: Διατηρήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι και θα το έχετε για πάντα.

Ολόκληροι κόκκοι καφέ: Θα αποθηκευτούν σ’ ένα αεροστεγώς σφραγισμένο δοχείο σε στο ψυγείο.

Γάλα σε σκόνη: Αν και δεν είναι και τόσο γευστικό, θα κρατήσει πολύ περισσότερο από το φρέσκο γάλα ( 2 χρόνια Maximum)

Αποξηραμένο κρέας: Δε νομίζω πως υπάρχει στη χώρα μας αλλά μοιάζει με το βοδινό.

Οι ημερομηνίες γενικά είναι ένα μέτρο ασφάλειας για τις εταιρίες που παράγουν τα προϊόντα. Η ημερομηνία που γράφει “κατά προτίμηση πριν…”, απλά εγγυάται την φρεσκάδα ή γεύση, μέχρι αυτήν την ημερομηνία. Η σωστή αποθήκευση τροφίμων βοηθά στη διατήρηση της ποιότητάς τους με τη διατήρηση της γεύσης, της υφής και των θρεπτικών συστατικών, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών που συνδέονται με την τροφή.

 

 

 

 

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!