Σύμφωνα με έρευνα για την παχυσαρκία που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition, οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά ξηρούς καρπούς κάνουν καλό στην υγεία τους αλλά μπορούν να αποφύγουν και την αύξηση του σωματικού βάρους.
Η εν λόγω έρευνα έγινε σε δείγμα 373.000 ανθρώπων ηλικίας 25-70 ετών από 10 ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά τον Τζοάν Σαμπατέ, διευθυντή του Κέντρου Διατροφής, Τρόπου Ζωής και Πρόληψης Ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λόμα Λίντα, αρκετοί άνθρωποι έχουν εσφαλμένη άποψη για τα οφέλη των ξηρών καρπών και της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.
Κατόπιν κλινικής μελέτης οι εν λόγω ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν τους περισσότερους ξηρούς καρπούς όχι μόνο πήραν λιγότερο βάρος από όσους δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς αλλά είχαν και 5% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι ξηροί καρποί που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν τα αράπικα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια Αιγίνης και τα καρύδια.
Οι ξηροί καρποί, είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε.
Επίσης, οι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς (φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα) έχουν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Οι ξηροί καρποί υπήρξαν για πολλά χρόνια μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων λόγω του θερμιδικού τους φορτίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί η ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 1-2 μερίδες (30-60 γρ.).
Ο Σαμπατέ συνιστά τη συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών, υπογραμμίζοντας ότι παρέχουν σημαντικά ποσά ενέργειας, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες.
«Να τρώτε ξηρούς καρπούς μαζί με το γεύμα σας» προτείνει.
«Να τους βάζετε στο κέντρο του πιάτου σας για να αντικαταστήσετε τα ζωικά προϊόντα. Είναι ιδιαίτερα χορταστικοί» δηλώνει με έμφαση.