Xρήση τεχνολογίας στην παιδική ηλικία: Οδηγεί στην κοινωνική αποξένωση;

xrhshtexnologias-paidia1

 

 

Μια φορά κι έναν καιρό τα παιδιά έπαιζαν κυνηγητό και κρυφτό στις κούνιες και στις γειτονιές. Μικροί βόλοι, σκοινάκι, πατίνια , κούκλες , κουζινικά ήταν τα συστατικά για ξέγνοιαστες παιδικές ώρες. Οι δρόμοι έσφυζαν από παιδικές φωνές και ζωντάνια. Δυστυχώς την σημερινή εποχή τα παιδιά δεν περνούν ατελείωτες ώρες στην παιδική χαρά αλλά μπροστά από την οθόνη του pc . Ο υπολογιστής έγινε η κατεξοχήν ψυχαγωγία , μετέτρεψε το παιχνίδι από ομαδική σε ατομική υπόθεση. Από την ηλικία των 6 αρχίζουν να χρησιμοποιούν υπολογιστή και εξοικειώνονται με την τεχνολογία. Από πολύ μικρά ανοίγουν την πόρτα στον μαγικό κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και… ξεχνούν να την κλείσουν! Αυτή όμως η στενή επαφή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και ισορροπία των παιδιών;

 

Σύμφωνα με μελέτες η τεχνολογία συμβάλλει στην συναισθηματική απόσταση και κοινωνική απομόνωση. Ο υπολογιστής δεν μπορεί να βοηθήσει στην κοινωνική ένταξη του παιδιού, εφόσον δεν προσφέρει τις κατάλληλες «αρχές» συνύπαρξης με τους υπολοίπους. Το παιδί βυθίζεται στον δικό του ατομικό-ιντερνετικό-κόσμο κι αποξενώνεται από τον πραγματικό κόσμο. Παιδίατροι και εκπαιδευτικοί τονίζουν κιόλας πως η υπερβολική επαφή με την οθόνη πνίγει την παιδική φαντασία.

 

Σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά περιβάλλονται από υπολογιστές, κινητά και βομβαρδίζονται από gadget σε καθημερινή βάση πρέπει να δώσουμε κίνητρα και νέες προκλήσεις ώστε να μην κάνουν αλόγιστη χρήση.

 

Κίνητρα:

 

1. Να ενθαρρύνετε το παιδί με ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες π.χ. μπαλέτο, μαθήματα ζωγραφικής, καράτε, μπάσκετ, ακόμη και yoga.

 

2. Να οργανώνετε εκδρομές, ξεναγήσεις σε μουσεία, πικ-νικ, περίπατο σε πάρκα π.χ. ένα παιδί τεσσάρων ετών θα απορρίψει γρήγορα την ιδέα μίας βόλτας στο πάρκο αλλά θα ενθουσιαστεί με την ιδέα μίας περιπέτειας-εξερεύνησης. Μην ξεχνάτε πως η επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό διευρύνει τους ορίζοντες του παιδιού.

 

3. Τα παιδιά διαμορφώνουν την συμπεριφορά τους με βάση τη μίμηση. Εάν δεν χρησιμοποιείτε συχνά την τεχνολογία θα δώσετε το καλύτερο παράδειγμα στο παιδί σας π.χ. κλείστε τον υπολογιστή ή την τηλεόραση και κάντε ποδήλατο μαζί του.

 

4. Να διοργανώνετε party, παιχνίδι με άλλα παιδιά, εβδομαδιαίες συναντήσεις σε σπίτι . Να αντικαταστήσετε την ηλεκτρονική διεπαφή με την κανονική επαφή ώστε να κοινωνικοποιηθεί.

 

Comments

comments