Μπορεί κανείς να παρασκευάσει την πουτίγκα και λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμα και αν δεν ωριμάσει ένα μήνα, θα είναι και πάλι πεντανόστιμη. Το γλυκό αυτό, που τρώγεται παραδοσιακά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, φτιάχνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τις Αγγλίδες νοικοκυρές, ώστε να ωριμάσει, και να ρουφήξει όλες τις χαρές, τα γέλια και τα χαμόγελα του Δεκεμβρίου για να τα ανταποδώσει μαζεμένα, ως εορταστικό αποκορύφωμα, την ημέρα των Χριστουγέννων.
Για 10-12 μερίδες
Υλικά
75 γρ. βούτυρο
150 γρ. μαύρη ζάχαρη
3 αυγά
Το ξύσμα από τη φλούδα και τον χυμό ενός λεμονιού
75 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
75 γρ. αλεσμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι διάφορα μπαχαρικά (mixed spice)
1/2 κουταλάκι αλάτι
200 γρ. καρότο τριμμένο στην αδρή πλευρά του τρίφτη
500 γρ. σταφίδες
50 ml κονιάκ
Βαθμός δυσκολίας: Eύκολο
Χρόνος ετοιμασίας:15΄
Χρόνος ψησίματος: 4.5 ώρες
Θα χρειαστούμε ένα ταψί ειδικό για πουτίγκα χωρητικότητας 1,2 λίτρων.
Eκτέλεση
1. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόχαρτο σε διάμετρο 10 εκ. πιο μεγάλο από το στόμιο του ταψιού της πουτίγκας.
2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη (περίπου τέσσερα λεπτά) μέχρι το μείγμα μας να ενωθεί και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και χτυπάμε μέχρι να ενω¬θούν καλά με το μείγμα. Ρίχνουμε τη φλούδα και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε για ένα λεπτό. Αφαιρούμε τον κάδο του μίξερ από τη βάση του και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, τη φρυγανιά, το mixed spice, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα το καρότο, τις σταφίδες και το κονιάκ.
3. Αλείφουμε το εσωτερικό μέρος της φόρμας μας με μπόλικο βούτυρο και αδειάζουμε το μείγμα της πουτίγκας στο έτοιμο ταψί. Καλύπτουμε το ταψί με το λαδόχαρτο, το τυλίγουμε με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου και το σφραγίζουμε.
4. Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα η οποία να χωράει άνετα την πουτίγκα, τοποθετούμε ένα καλαθάκι ατμού. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα ζεματιστό νερό του οποίου η στάθμη να φτάνει λίγο πιο κάτω από το καλαθάκι ατμού. Η φωτιά πρέπει να είναι σε χαμηλή προς μέτρια ένδειξη ώστε να εξατμίζεται συνεχώς το νερό. Τοποθετούμε το σφραγισμένο ταψί με την πουτίγκα πάνω στο καλαθάκι ατμού και την ψήνουμε στον ατμό για τεσσερισήμισι ώρες. Κατά διαστήματα, ελέγχουμε τη στάθμη του νερού και αναπληρώνουμε αν χρειαστεί.
5. Αφαιρούμε την πουτίγκα από το καλαθάκι ατμού, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την αφαιρούμε από το ταψί. Σερβίρουμε με ζέστη custard ή παγωτό βανίλια.
Σερβίρισμα
Η πουτίγκα μπορεί να σερβιριστεί σκέτη ή πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη ή με μια σάλτσα όπως αυτή που προτείνω. Τη σάλτσα μπορούμε να την ετοιμάσουμε μισή ώρα πριν το σερβίρισμα ως εξής : σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το φυτικό γάλα με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε, ώστε να διαλυθεί το ρυζάλευρο και να μην υπάρχουν σβώλοι. Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς ώσπου να δέσει και να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ποτό ανακατεύοντας διαρκώς.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα γυάλινο μπολ και τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, ώστε να μη σχηματιστεί κρούστα.
Μια ώρα πριν σερβίρουμε, βράζουμε ξανά την πουτίγκα, με τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω. Στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί που υπήρχε στη βάση, την περιχύνουμε με 40 ml ρούμι ή μπράντυ και την καίμε με ένα φλόγιστρο ή αναπτήρα. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ εντυπωσιακή και είναι ωραίο να γίνεται στο τραπέζι που τη σερβίρουμε.
Κόβουμε σε κομμάτια, τα περιχύνουμε με την κρέμα και σερβίρουμε.
Η πουτίγκα αυτή φυσικά διατηρείται πολύ καλά για αρκετές μέρες εκτός ψυγείου, αρκεί να βρίσκεται σκεπασμένη σε χώρο χωρίς υγρασία και ζέστη.