7 τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε και να καταναλώσουμε

trofes_poy_den_prepei_na_katanalwnoyme

Υπάρχουν νοικοκυρές και ειδικά τώρα στην κρίση που δεν πετούν κανένα τρόφιμο είτε κάνοντας ανακύκλωση όσων φαγητών έχουν περισσέψει, είτε σερβίροντας το χθεσινό φαγητό αφού το ξαναζεστάνουν.

Σύμφωνα με την οικιακή οικονομία αυτό είναι απολύτως σωστό.

Όμως, υπάρχουν τροφές που απαγορεύεται να ξαναζεστάνουμε γιατί είτε χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, είτε βγάζουν ουσίες βλαβερές για τον οργανισμό

Ας δούμε ποιες είναι οι 7 τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε και να καταναλώσουμε:

1. Σπανάκι

Το σπανάκι πρέπει να τρώγεται όταν πρωτομαγειρευθεί μόνο και καλύτερα ωμό.

Περιέχει ένα υψηλό ποσοστό νιτρικών που μετατρέπονται σε νιτρώδη όταν θερμαίνονται.

Όταν τα νιτρώδη εκτίθενται σε μεγάλη θερμότητα, με την παρουσία αμινοξέων, μπορούν να μετατραπούν σε ενώσεις που ονομάζονται νιτροζαμίνες.

Αυτές είναι καρκινογόνες για το σώμα.

2. Σέλινο

Το σέλινο συχνά χρησιμοποιείται για σούπες.

Όπως συμβαίνει με το σπανάκι, το σέλινο περιέχει νιτρικά άλατα, επίσης.

Όπως το σπανάκι, θερμαίνεται πολύ ή ξαναθερμαίνεται μπορεί να μετατραπεί σε άλλα ασταθή μόρια.

3. Παντζάρια

Τα νιτρικά ιόντα βγαίνουν από τα παντζάρια όταν βράζονται.

Όσο περισσότερο βράζονται τα παντζάρια τόσο περισσότερα νιτρικά άλατα βγάζουν.

Επίσης, όταν βράζονται τα λαχανικά, χάνουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα μας.

Τα παντζάρια πρέπει να τρώγονται καλύτερα ωμά ή σε τουρσί.

4. Πατάτες

Έως 60% της θρεπτικής αξίας της πατάτας μπορεί να χαθεί εάν γίνει τηγανητή ή βραστή αντί ψήνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

5. Αυγά

Ειδικά τα τηγανητά και τα βραστά αυγά που εκτίθενται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, χάνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.

6. Κοτόπουλο

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να τρώτε κοτόπουλο την επόμενη μέρα αφού έχει ψηθεί.

Μπορείτε να αποκτήσετε πολλά πεπτικά προβλήματα, γιατί η δομή των πρωτεϊνών έχει αλλάξει.

Συνιστάται να τρώτε κρύο το κοτόπουλο και να μην το ξαναζεσταίνετε.

Αν θέλετε να το ζεστάνετε να το κάνετε σε χαμηλές θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

7. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που χάνονται όταν θερμαίνονται.

Είναι πάντα καλύτερο να τα τρώμε φρέσκα και ωμά και ποτέ να μην τα ξαναζεσταίνουμε.

Επίσης, καλύτερα μην χρησιμοποιείτε το φούρνο μικροκυμάτων για να θερμάνετε ή να ζεστάνετε το φαγητό σας.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι όταν τρώμε μόνοι μας πρωινό;

Comments

comments

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!