Ποιοι είναι οι κίνδυνοι όταν τρώμε μόνοι μας πρωινό;

prwino

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και ότι εμείς, ως λαός και ως άτομα, σπανίως τρώμε πρωινό.

Το πρωινό μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα περισσότερο από ότι οποιοδήποτε άλλο γεύμα.

Μόλις ξυπνάτε το πρωί, είναι καλύτερο να τρώτε πρωινό όσο το δυνατόν γρηγορότερα, επειδή τότε το σώμα σας θα αρχίσει να μεταβολίζει το λίπος ως ενέργεια.

Γιατί το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο;

Έχει αποδειχθεί ότι ως μέρος της διατροφής είναι αναγκαίο και απαραίτητο καθώς προμηθεύει το σώμα και τον εγκέφαλο με την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Mετά την περίοδο του νυχτερινού ύπνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο οργανισμός συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος ως καύσιμο για όσες διαδικασίες συνεχίζονται και στον ύπνο.

Ειδικά μάλιστα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη με ινσουλινοθεραπεία και εντατικοποιημένα σχήματα η παρουσία του πρωινού είναι αδιαμφισβήτητη, αφού η απουσία του θα οδηγήσει άμεσα σε υπογλυκαιμικές κρίσεις και αδυναμία ρύθμισης του διαβήτη.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι σύμφωνα με τους ερευνητές όταν τρώμε μόνοι μας πρωινό;

Εξίσου επικίνδυνη για την υγεία όμως, φαίνεται ότι είναι η συνήθεια να λαμβάνει κάποιος το πρωινό μόνος του.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Dongskuk Ilsan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας μελέτησαν 7.725 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι όσοι «παίρνουν» μόνοι τους πρωινό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Aλλά και ανάπτυξης συμπτωμάτων του μεταβολικού συνδρόμου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερίνη.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τη σχέση μοναξιάς-υγείας σε άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που έτρωγαν μόνοι πρωινό είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη παχυσαρκίας -ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις γυναίκες παρέμεινε σχετικά ίδιος- και 64% για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, ενώ οι γυναίκες μόλις 29%.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ηλικία και οι συνθήκες εργασίας.

Οι γυναίκες εμφάνισαν αύξηση του κινδύνου κατά 29% για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, αν έτρωγαν μόνες πρωινό μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ποσοστό που μειώθηκε όμως όταν εξετάστηκε συνδυαστικά με τον τρόπο ζωής τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει πως ο κίνδυνος της μοναξιάς αυξάνει τις πιθανότητες κάποιος να υιοθετήσει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Διαβάστε επίσης:

Τί είναι η δίαιτα CiCo και ποια η άποψη των διαιτολόγων;

Comments

comments

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!