Φακοί επαφής: Τι πρέπει να ξέρεις γ αυτούς!

fakos

Το μάτι κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό, για αυτό το λόγο υπάρχουν τόσα πολλά είδη φακών επαφής και τόσες ποιότητες. Οι κύριες κατηγορίες με βάση το υλικό είναι οι φακοί συλικόνη υδρογέλη και οι φακοί υδρογέλη.

Οι φακοί επαφής χωρίζονται, με βάση το υλικό τους σε σκληρούς, ημίσκληρους και τους πιο δημοφιλείς μαλακούς υδρόφιλους, που είναι ενδείκνυνται σε περιπτώσεις αστιγματισμού, μυωπίας και υπερμετρωπίας.

Τα είδη των φακών επαφής

Ετήσιοι: Διαρκούν συνήθως ένα με ενάμιση χρόνο. Πρέπει απαραίτητα να τους βγάζεις κάθε βράδυ και να τους φυλάσσεις μέσα στο υγρό καθαρισμού.

Μηνιαίοι: Η διαδικασία είναι η ίδια, με τη διαφορά πως μειώνεται ο κίνδυνος των μολύνσεων σε σχέση με τους ετήσιους.

Εβδομαδιαίοι ή δεκαπενθήμεροι: Εκτός των μηνιαίων κυκλοφορούν επίσης και εβδομαδιαίοι ή δεκαπενθήμεροι φακοί, που μειώνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ημερήσιοι: Ακόμη πιο ασφαλείς αλλά και πιο ακριβοί. Πρόκειται για φακούς μιας χρήσης.

Χρωματιστοί: Χρησιμοποιούνται για την αλλαγή του χρώματος των ματιών.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη και τί πρέπει να προσέχουμε;

Κοιμάστε με τους φακούς

Τα ένζυμα και τα αντισώματα που προστατεύουν την επιφάνεια των ματιών σας απαιτούν οξυγόνο για να καταπολεμήσουν τα μικρόβια. Όταν τα μάτια σας είναι κλειστά το βράδυ, η παροχή του αέρα μειώνεται.

Χειρίζεστε τους φακούς σας με βρώμικα χέρια

Για να αποφύγετε τη μόλυνση από τα βακτήρια στα μάτια σας, καθαρίστε τα χέρια σας πριν πιάσετε τους φακούς σας.

Επαναχρησιμοποιείτε τα υγρά καθαρισμού

Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε φρέσκο αλατούχο διάλυμα πολλαπλών χρήσεων (ποτέ νερό!) και μην αναμειγνύετε παλαιό διάλυμα αλατόνερου με νέο.

Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αδειάσετε την θήκη αφού τοποθετήσετε τους φακούς σας, να ξεπλύνετε με φρέσκο αλατόνερο, να στεγνώσετε με ένα φρέσκο καθαρό χαρτί και να αποθηκεύσετε ανάποδα σε έναν καθαρό ιστό.

Ντους και κολύμπι με τους φακούς

Διατηρείτε τους φακούς σας μακριά από το νερό (συμπεριλαμβανομένου του νερού της πισίνας), για να αποφύγετε μια σπάνια μόλυνση που προκαλείται από μια αμοιβάδα που ονομάζεται Acanthamoeba, καθώς και από άλλους τύπους λοιμώξεων.

Προσέχετε επίσης το νερό της βρύσης.

Τα βακτήρια και τα παράσιτα στο νερό μπορούν να πιαστούν κάτω από τους φακούς σας, ειδικά σε χώρους αναπαραγωγής όπως τα τζακούζι και οι πισίνες.

Κρατάτε τους φακούς συνέχεια

Όταν είστε στο σπίτι, ξεκουράστε τα μάτια σας με ένα διάλειμμα και φορέστε τα γυαλιά σας.

Διατηρείτε τους φακούς σας μετά την ημερομηνία λήξης τους

Ακολουθώντας τις οδηγίες σχετικά με τη συσκευασία των φακών σας είναι ο ευκολότερος τρόπος για να κρατάτε τα μάτια σας ασφαλή

Διαβάστε σχετικά:

Οι ορμόνες των γυναικών στα 30, 40, 50

Comments

comments